Найпоширеніші очні хвороби

Наші очі - це шлях до всіх барв навколишнього світу, але, на жаль, з віком, за умов важкої праці, тривалого перебування перед екранами всіляких ґаджетів, зір може погіршуватися та ускладнювати повсякденні звичні справи, впливати на психоемоційний стан і фізичне здоров'я. Захворювань очей предостатньо, але найпоширенішими вважаються:

  1. Дисхроматопсія або колірна сліпота (дальтонізм)

Цей стан характеризується проблемами з розрізненням певних кольорів, зокрема, синього, червоного та зеленого. Змінюється кольоросприйняття, тому часто люди плутаються у відтінках.

Також є ще дальтонізм - це спадкове захворювання, що відрізняється дефіцитом колірного зору. Найчастіше на нього страждають представники чоловічої статі.

  1. Короткозорість

Причиною є помилка рефракції, спричинена за допомогою атипової форми рогівки, коли промені світла фокусуються прямо перед сітківкою, а не прямо на ній.

Характерною рисою цього захворювання є те, що хворий погано бачить вдалині, але дуже добре поблизу. У дитячому віці це вважається дефектом, що прогресує, тому в дітей і підлітків шкільного віку необхідно часто змінювати розмір лінз. Зазвичай він стабілізується приблизно до 20 років.

Короткозорість - дефект зору, який у більшості випадків успішно коригується за допомогою лазерної хірургії. Для тих пацієнтів, які не є кандидатами на лазерну операцію, існує інший варіант хірургічного втручання, званий імплантацією факічної лінзи.

  1. Далекозорість

Ця проблема виникає навпаки через занадто коротке очне яблуко або нетипову форму кришталика чи рогівки. Промені світла фокусуються за сітківкою, і прилеглі об'єкти здаються розмитими. Зір вдалину також може бути поганим.

Діти з важкою далекозорістю часто страждають на косоокість (косоокість) або лінивість очей (амбліопію) і можуть мати проблеми з читанням. Офтальмологи рекомендують проводити ранні обстеження для оцінки зору, в ідеалі у віці від 2 до 3 років, щоб почати використовувати коректори й уникнути лінивості очей.

Більшість людей народжуються з легкою далекозорістю і переростають її в дитинстві. Коли воно зберігається, вони можуть добре бачити віддалені об'єкти, але книжки, комп'ютери та інші близькі об'єкти сприймаються як розмиті або спричиняють головні болі та стомлюваність очей. Рекомендується використання окулярів або контактних лінз.

  1. Пресбіопія

Ця недуга характеризується нездатністю очей сфокусуватися на предметі, тому він здається розмитим. Хвороба вважається прогресуванням старіння, тому найчастіше проявляється у віці від 40 років. Вирішується ця проблема за допомогою окулярів або лінз.

  1. Астигматизм

Відрізняється розфокусуванням на різних відстанях. Це відбувається, коли рогівка, прозоре "вікно", що закриває передню частину ока, має неправильну форму. Промені світла не можуть сфокусуватися в одній точці сітківки, що призводить до затінення зору. Це найпоширеніша аномалія рефракції та одна з основних причин головного болю і втоми очей, оскільки пацієнт бачить не у фокусі як вдалині, так і зблизька.

  1. Кон'юнктивіт

Це запальне захворювання, яке трапляється як у дітей, так і дорослих. Викликають це захворювання інфекції, бактерії, алергени або хімічні речовини, які використовуються для виробництва лінз.

  1. Глаукома

Захворювання, яке зачіпає зоровий нерв. Може не викликати жодного дискомфорту, але з часом знижується якість зору аж до незворотної втрати. Тому щорічно рекомендується відвідувати офтальмолога для того, щоб виявити проблему на початкових стадіях.

Ще поширеними проблемами зору називають дегенерацію жовтої плями, особливо в людей похилого віку, синдром сухого ока - хворобу прогресу, спричинену тривалим перебуванням перед екранами всіляких гаджетів.

Які активні компоненти у вітамінах найбільш корисні для очей

Крім гімнастики для очей, правильного способу життя, збільшення кількості відпочинку від усіляких яскравих екранів, важливо дбати про свій раціон, у якому має триматися баланс між вітамінами, мінералами, антиоксидантами, амінокислотами.

Щоб ваш зір зберігався триваліше, рекомендується підтримувати в організмі баланс вітаміну А, С, Е, вітамінів В1 і В2, мінералів цинку, селену, міді. Крім цього, для здоров'я очей корисні поліненасичені жирні кислоти омега-3. Гостроту зору підтримає чорниця, поліпшить кровообіг і підтримає здоров'я судин і капілярів гінкго білоба.

Вітаміни для очей А, С, Е - це високоякісні антиоксиданти, які блокують дію окисного стресу на сітківку ока, відновлюють ушкодження клітини, покращують їхню регенерацію та підтримують гостроту і якість зору. Якщо брати важливість окремого вітаміну, то вітамін А допомагає підтримувати оптимальне зорове сприйняття в умовах низької освітленості; вітамін С підтримує здорове функціонування зорового нерва; вітамін Е - сприяє профілактиці синдрому сухого ока.

Прийом добавок на основі екстракту чорниці або чорниці в натуральному вигляді - ви зміцнюєте свої судини в задній частині очей, знімаєте ризик розвитку запалення, високого очного тиску. Також чорниця підвищує засвоюваність вітаміну С, про важливість якого ми писали вище.

Вітаміни та бади для очей з омега 3 підтримують сітківку, знижують ризик виникнення запалень, викликаних впливом сонячного світла.

Також для наших очей корисно приймати астаксантин і зеаксантин - пігменти, які допомагають, якщо ви досить довго перебуваєте під впливом ультрафіолетового випромінювання.

Як вибрати вітаміни для зору

Самостійно приймати будь-які вітаміни та мінерали не рекомендується. Щоб ефект від прийому був максимально корисним, спочатку пройдіть чекап в офтальмолога. Лікар зможе на основі аналізів, огляду порадити вам той комплекс вітамінів, або можливо один нутрієнт, який саме зараз принесе ефективність.

Якщо ж ви хочете самостійно підібрати вітаміни, спирайтеся на свій вік, фізичну активність і знайдіть добавки, дозування яких будуть прийнятні для вашого віку. Найчастіше мультипрепарати для очей складаються з мінімальних дозувань, щоб забезпечити комплексне харчування і баланс вітамінів.

Також звертайте увагу на рекомендації щодо прийому. Кожен виробник цю інформацію вказує на етикетці. Будьте уважні та не перевищуйте рекомендовану добову норму. Більше організм не засвоїть. Більше - не означає краще.

Прийом бадів і вітамінів для очей - це як додатковий компонент у комплексній терапії захворювання очей. Тому для початку додайте натуральні продукти, які містять той перелік вітамінів, мінералів, які допомагають нашому зору. Потім робіть гімнастику для очей, пийте багато рідини, більше відпочивайте та носіть сонцезахисні окуляри, головні убори при активному сонці.

ТОП-10 вітамінних комплексів і бад для очей

Лютеїн і зеаксантин від Now Foods, 60 капсул

Бади для зору очей на основі каротиноїдів лютеїну і зеаксантину для захисту клітин сітківки ока від впливу ультрафіолетового випромінювання. Комплекс сприяє підвищенню захисного бар'єру, підвищує здатність розрізняти зелений і червоний колір в умовах сутінків.

Рекомендовано приймати по капсулі на день із жиромісткими продуктами. Найкращі відгуки про продукт - маленька капсула, яку легко проковтнути, комплексний склад.

Серед негативних відгуків: ефективність, яку не помітили за місяць, а також вживання в разі захворювань, які треба лікувати, а не надавати профілактику.

Bilberry Ginkgo Eyebright Plus Lutein від Солгар, 60 капсул

Комплекс, що складається з лютеїну, зеаксантину, екстракту чорниці, гінкго білоба, селену, цинку, вітаміну А, С, Е, амінокислоти таурину, NAC. Бади для очей з лютеїном складаються виключно з тих компонентів, які відповідають за нормальне функціонування органів зору, плюс до всього поліпшується мозковий кровообіг, зменшуються запальні процеси. Приймати комплекс рекомендується по 2 капсули на день під час їди.

Добавка підходить для веганів і вегетаріанців, курс із 2-3 баночок покращує гостроту зору, зменшує сухість ока. Комплекс не з дешевих, на окремі рослинні інгредієнти може бути у деяких клієнтів алергія.

Бета-каротин 7500 мкг, Solgar, 90 капсул

Цей комплекс у дозуванні 7500 мкг на порцію відмінно захищає очі під час перебування під яскравими сонячними променями. Плюс до всього створює захисний бар'єр для шкіри, тому засмага виходить рівномірною, без опіків і неприємних відчуттів. Цей компонент має властивість накопичуватися в організмі і потім діє як антиоксидант, поглинаючи вільні радикали.

Для ефективності добавки, її рекомендується приймати по 1 капсулі на день. Капсули маленького розміру для зручності прийому. Ці найкращі бади для очей приймайте в період травень-серпень.

Фактори захисту макули Jarrow Formulas (Macula Protective Factors) 30 капсул

Бади для очей, які випускаються по 30 і 60 капсул. Складаються з холіну, зеаксантину, астаксантину, лютеїну, щоб поліпшити ваш фокус і підвищити сприйняття колірної гами. Рекомендується щодня приймати по капсулі, яка складається з соняшникового лецитину, що дуже важливо, якщо у когось спостерігається непереносимість сої.

Комплекс особливо корисний для профілактики впливу блакитного кольору, може чинити сильніший вплив, ніж окремі вітамінні препарати для очей. Єдиний мінус для когось - це капсула, яку нелегко ковтати. Тому важливо запивати достатньою кількістю рідини, щоб капсула не застрягла в горлі.

Сайт здорового і правильного харчування Джині рекомендує спробувати найкращі бади для очей від лідерів біодобавок для активного довголіття за низькими цінами з доставкою по Україні. Для ознайомлення з асортиментом - переходьте на сайт або зателефонуйте менеджеру.