Згідно зі світовою статистикою, близько чверті населення світу страждає на високий артеріальний тиск. Вчені припускають, що до 2025 року зростання буде 29 відсотків, а це близько 1,5 мільярда осіб. Що стосується вікової категорії, то до високого тиску піддаються люди після 40-45 років, пік високого тиску охоплює людей, старших за 60 років. Що старшими стають люди, то більше людей страждають від підвищеного артеріального тиску. Приблизно до 60-річного віку він вражає більше чоловіків, ніж жінок. Співвідношення чоловіків і жінок із підвищеним артеріальним тиском змінюється після 60 років. Нині кількість жінок із підвищеним артеріальним тиском перевищує кількість чоловіків-гіпертоніків.

Останніми роками межі високого кров'яного тиску неодноразово привертали увагу. Це призвело до різкого збільшення кількості людей, яких тепер відносять до гіпертоніків. У багатьох країнах Європи дотримуються старих граничних значень. Однак деякі зміни все ж були - особливо для людей до 65 років.

Щоб запобігти захворюванням серцево-судинної системи, рекомендується виконувати низку профілактичних заходів. Це і корекція харчування, це і помірні фізичні навантаження, спосіб життя, мінімізація стрес-факторів, також ідеться про дієтичне харчування. До дієтичного харчування слід віднести прийом препаратів для зниження артеріального тиску та продукти харчування, які не провокуватимуть високе АТ.

Які продукти знижують тиск

Високий кров'яний тиск потребує прийому ліків, які мають багато побічних ефектів. Їх часто можна уникнути за допомогою цільової дієти. Доведено, що деякі продукти знижують кров'яний тиск.

  • Чорниця і лохина

Ці ягоди є багатими джерелами антоціанів - вторинних рослинних речовин із сімейства флавоноїдів, які мають протизапальну і судинорозширювальну дію, що впливає на високий артеріальний тиск, знижуючи його. Вживання полуниці, винограду, ягід чорноплідної горобини теж можуть допомогти, але важливо правильно вживати. Так, рекомендується щодня з'їдати до 400 г свіжих ягід або приймати 40-50 г порошку чорниці.

  • Банани

Банани - вважаються чудовим джерелом мінерального калію, а калій зі свого боку - антагоніст натрію (компонент кухонної солі). Багато людей люблять солону їжу, а вона здатна викликати напругу в кровоносних судинах. На жаль, недостатньо зменшити вживання солоних страв, важливо знайти продукти, багаті калієм, якраз для забезпечення мінерального балансу. Калій здатний не тільки знижувати тиск, а й сприяти кращому постачанню мозку киснем. Крім бананів, калієм багаті такі продукти, як гриби, буряк, редька, картопля, топінамбур, пастернак.

  • Буряк

Цей зелений листовий овоч здатний поліпшити функції судин, забезпечуючи їх киснем, допомагає прискорити кровотік і знизити тиск на серце. Але покладатися на те, що овоч швидко знизити тиск може, не варто. Буряк можна вживати як сік або ж готувати страви на основі буряка. Особливо добре вживати в їжу свіжий буряк, оскільки в процесі термічної обробки поживні речовини зменшуються. Деякі дослідження підтверджують, що буряк здатен знижувати тиск, але поступово на 5-10 мм.рт.ст.

  • Чорний шоколад

Для зниження тиску рекомендують обирати чорний шоколад, що містить не менше 70% какао, щодня по 30 г. Для людей із нормальним АТ, можливо, якихось змін і не буде, а от ті, хто страждає на нього, результат, на думку вчених, буде. Усе тому що какао вважається одним із найбагатших джерелом поліфенолів. Поліфеноли, своєю чергою, знижують артеріальний тиск, покращують роботу судин, гальмують згортання крові та вкрай позитивно впливають на жировий обмін і рівень цукру в крові.

  • Ківі

Три плоди на день і ви забезпечите собі нормальний тиск. Усе тому що ківі в 100 г містить 70 мг вітаміну С. А вітамін С, будучи антиоксидантом, здатний вловлювати вільні радикали і знімати запалення в судинах.

  • Кавун

Соковитий кавун - це джерело L-цитруліну, з якого утворюється L-аргінін. Аргінін вважається дуже корисною амінокислотою для серця. Має судинорозширювальні властивості, підтримує рух артерій, приводить у рух кров і, таким чином, знижує кров'яний тиск. Моментально кавун, на жаль, не здатний знизити тиск, але в сезон липень-серпень слід додати його до свого раціону.

Крім перерахованих вище продуктів, що знижують артеріальний тиск, рекомендуємо звернути увагу на овес, зелені листові овочі, часник, сочевицю, корицю, гранат, горіхи. Додавання цих продуктів у свій раціон - запорука здорових судин, гарного кровообігу і профілактики навантаження на серце.

Навіщо приймати БАДи, що знижують тиск?

На сьогодні існує маса інформації про те, як знизити артеріальний тиск. Це і домашні рецепти, і поради нутриціологів, і вживання певних продуктів, ліків, а також біологічно активних добавок. Профілактика високого артеріального тиску - це завжди комплексне рішення.

Якщо говорити про додавання вітамінів від підвищеного тиску, натуральних добавок і екстрактів, амінокислот, то завжди для початку порадьтеся зі своїм лікарем. Вивчивши ваш стан здоров'я, він підбере правильні добавки і блокатор тиску (якщо високий артеріальний тиск уже на постійній основі).

Для профілактики захворювань серця і судин, а підвищений артеріальний тиск - це один із важливих дзвіночків, що сигналізують про порушення, використовують такі біодобавки:

  1. Екстракт часнику. Натуральні препарати від тиску, які сприяють розрідженню крові, зміцнюють кровоносні судини. Прийом часнику у формі капсул допомагає прибрати різкий запах свіжого овоча.

  2. Екстракт листя оливи. Ще одні вітаміни за тиску для оздоровлення серцево-судинної системи. Деякі дослідження підтверджують, що добавка здатна не гірше за каптоприл сприяти зниженню артеріального тиску.

  3. Екстракт кропиви або чай. Цей компонент здатний розслабляти напружені судини, розріджувати кров і покращувати її плинність. Але використовувати як єдиний спосіб зниження тиску буде недостатньо. Як доповнення до основного методу - лікар може порекомендувати.

Як впливають БАДи, що нормалізують артеріальний тиск?

У жодному разі біодобавки від тиску не можна залишати єдиним способом лікування при гіпертонії. Бади - це не ліки, а всього лише доповнення. Адже подолання гіпертонії - комплексний процес. Добавки мають накопичувальний ефект і можуть бути корисними там, коли в їжу ви не можете з якихось причин додати натуральний продукт, який знижує тиск. Вживання екстракту цього продукту у формі капсул, пігулок або порошків - один зі способів підтримати нормальний артеріальний тиск, отримати організмом ті поліфеноли, антоціани, вітаміни, мінерали, що прямо впливають на здоров'я вашого серця і судин. Якісні бади діють м'яко, поступово покращуючи функції судин для хорошого кровообігу.

Бади від високого тиску

Сайт здорового і правильного харчування Джині пропонує широкий асортимент вітамінно-мінеральних комплексів, натуральних добавок, екстрактів, амінокислот для профілактики гіпертонії або підтримки людини, яка вже страждає на цю поширену недугу. Звертаємо вашу увагу на популярні добавки від американських, європейських та українських виробників.

Бады от давления

Optimized Garlic від Life Extension

Добавка, яка містить у порції 600 мг екстракту часнику. Для профілактики рекомендується приймати по 2 капсули від 1 до 4 разів на день. Підтримує здорову функцію тромбоцитів, очищає клітини судин від накопиченого окисного стресу.

Бады от давления

Blood Pressure Health від Now Foods

Американські бади від високого тиску, що містять екстракт виноградних кісточок і глоду, підтримують функціональність артерій, зменшують вплив окисного стресу, і, як результат, можуть бути ефективними в разі гіпертонії.

Бады от давления

Добавка для серця зі стандартизованими глодом і арджуною від Life Extension

Бади від високого тиску на основі екстракту глоду, екстракту арджуни. Позитивно впливає на функціонування серцевого м'яза, регулює здоровий ритм серця, запобігає перевтомі серцевого м'яза під час перекачування крові.

Також рекомендуємо додати до свого раціону омега 3 за підвищеного тиску від Солгар, All Be Ukraine, купити вітамін D3 у дозуванні від 2000 МО, якщо у вас спостерігається його дефіцит; обрати магній для здоров'я м'язової тканини, правильного передавання нервових імпульсів і розслаблення; і, звісно, додати до свого раціону більше свіжих овочів і фруктів, які прямо відповідають за функціонування серцево-судинної системи.