Як нормалізувати роботу щитоподібної залози

Щитоподібна залоза розташована в передній частині шиї, трохи нижче гортані. Її розмір можна порівняти з розміром метелика, візуально вона його нагадує. Вага залози невелика, всього 30 г, але роль, яку вона виконує величезна. Вона виділяє гормони в кров і підтримує життєво важливі процеси в організмі. Насамперед виробляє Т3 (трийодтиронін) і Т4 (тироксин), які регулюють обмінні процеси, впливають на термогенез, правильний розвиток плода у вагітних жінок, когнітивні здібності, настрій, життєву силу та енергію. Тому залізо потребує пильної уваги, турботи. Для її функціонування потрібна достатня кількість поживних речовин: вітамінів, мінералів, амінокислот, особливо селену та йоду, які часто бувають у дефіциті в українського населення.

Захворювання щитоподібної залози

Неправильне вироблення гормонів щитоподібної залози призводить до таких поширених захворювань, як гіпо- та гіпертиреоз. Для першого захворювання характерний дефіцит гормонів, а для другого - навпаки надлишок тироксину і трийодтироніну. Серед поширених причин, що впливають на розвиток гіпотиреозу, вважається хвороба Хашимото - хронічне аутоімунне захворювання, коли відбувається збій захисної функції імунітету, і він виробляє антитіла, які руйнують клітини щитоподібної залози. У результаті розвивається дефіцит гормонів.

Гіпертиреоз може спровокувати інше захворювання - хворобу Грейвса, коли імунна система починає функціонувати, аномально стимулюючи щитовидку виробляти надмірну кількість гормонів.

Серед інших поширених захворювань ендокринної системи можна назвати зоб, за якого збільшується щитоподібна залоза, на ній утворюються вузли, пухлини (в тому числі злоякісні).

Для визначення стану важливого органу використовують лабораторні дослідження крові: визначення концентрації ТТГ, ФТ3 і ФТ3, антитіл проти тиреопероксидази (анти-ТПО), антитіл проти тиреоглобуліну (анти-ТГ) і анти-ТТГ, рецептора (анти-ТГР). Також інформативним може стати УЗД щитоподібної залози та сцинтиграфія щитоподібної залози.

Дієта за щитоподібної залози

Найчастіше людям більше знайомий стан гіпотиреозу та гіпертиреозу. Якщо у вас діагностовано нестачу гормонів щитоподібної залози, то ваша дієта має складатися з клітковини, цільнозернових продуктів, фруктів, овочів, нежирного м'яса, морської риби, морепродуктів, горіхів, рослинних жирів.

Якщо ж навпаки у вас гіпертиреоз, то правильно збалансований раціон має включати високоенергетичні продукти з високою харчовою цінністю. У меню рекомендується до 6-7 невеликих прийомів їжі, збагачених такими продуктами, як сухофрукти, насіння, горіхи, рослинні олії або авокадо. Щойно ваші гормони збалансуються, вам слід негайно повернутися до нормальної калорійної дієти через швидке набирання ваги та ризик появи надмірної ваги. Класичний раціон людей, які страждають на гіпертиреоз, має містити нежирне м'ясо, рибу, молочні продукти, яйця, цільнозернові продукти, овочі та фрукти. До раціону також мають входити: бобові, горіхи, насіння та рослинні олії. Дієта, що підтримує правильне функціонування щитоподібної залози, має бути легкозасвоюваною, тому слід уникати приготування на грилі, смаження та запікання з великою кількістю жиру. Найкраще варити (у воді або на парі), тушкувати і запікати без жиру (приклад: запечений лосось у пергаменті).

Йод для щитовидки

Йод стимулює вироблення гормонів щитоподібної залози. Коли їжа (сіль, вода) збагачена хімічним йодом, дуже легко отримати передозування за цим елементом, що чинить негативний вплив на організм. З іншого боку, продукти, природно багаті на йод (морепродукти та риба), нині мають підвищений рівень діоксинів - канцерогенних речовин. Тому найкращий спосіб збагатити свій раціон йодом - це доповнити його бадами для щитоподібної залози на основі бурих водоростей. Вони також містять бета-каротин, вітаміни групи В, вітамін С, D, Е, К, бор, бром, мідь, залізо, магній, молібден, калій, селен, сірку та амінокислоти. Ці мікроелементи використовуються організмом для правильного функціонування залоз і обміну речовин. Вони підтримують процес схуднення, прискорюють обмін речовин і запобігають накопиченню жирової тканини в організмі.

 витамины для щитовидки

Яка трава нормалізує роботу щитоподібної залози?

Найчастіше для підтримки щитоподібної залози використовують такі трави, як ашваганду, бакопу, кропиву, чорний тим, ламінарію.

  • Ашваганда - давно відомий адаптоген, який допомагає організму легше переносити різного роду стреси, зменшує набряклість, знімає запалення, підтримує активність імунної системи. Прийом ашваганди може бути корисним у разі гіпотиреозу, бо збільшує рівень гормону Т4, підтримує функцію надниркових залоз, покращує зосередженість, повертає життєву силу та енергію, блокує згубну дію кортизолу на організм.

  • Бакопа - має нейропротекторну дію, нормалізує настрій, поліпшує когнітивні функції, модулює концентрації Т3 і Т4, підтримує форму щитоподібної залози, знижуючи можливі морфологічні зміни.

  • Кропива - містить значну кількість форскопіну (органічна сполука з групи дитерпенів). Завдяки їй збільшується синтез Т4.

  • Чорний кмин - має антиоксидантні та протизапальні властивості, вважається корисною рослиною за хвороби Хашимото.

  • Ламінарія - різновид морських водоростей, яка є багатим джерелом органічного йоду, важливого для профілактики дефіциту.

Що пропити для поліпшення щитоподібної залози?

Щитоподібна залоза - орган, який потребує пильної уваги, оскільки його гормони весь час перебувають на межі дефіциту або ж надлишку. Усе це пов'язано зі способом життя, харчуванням, наявністю стресів. Прийом будь-яких добавок, вітамінів трав має бути призначений тільки лікарем. Пити бади для щитоподібної залози варто строго за часом, за терміном, у певному дозуванні.

Що дуже корисно для щитоподібної залози?

Для профілактики захворювань щитоподібної залози рекомендується підтримувати поживний профіль із вітамінів, мінералів, амінокислот. Також рекомендується приймати певні добавки на основі трав, але строго за рекомендаціями лікаря.

Щитоподібна залоза особливо потребує амінокислот, у вільній формі (амінокислоти з приставкою L). Вони добре засвоюються і забезпечують високий відсоток отримання щитовидкою амінокислот. Для щитовидки важливо стежити за рівнем L-тирозину, L-карнітину.

  • L-тирозин - це амінокислота, яка є попередником важливих гормонів щитоподібної залози та надниркових залоз. Дефіцит цієї амінокислоти може спричинити гіпотиреоз або перевантаження надниркових залоз і виснаження під час стресу. Це проявляється в стомлюваності, зниженні розумової працездатності, погіршенні концентрації та пам'яті або депресії. Добавки тирозину підтримують функцію щитоподібної залози, покращують розумову працездатність, зводять до мінімуму наслідки стресу, пригнічують голод і таким чином можуть запобігти збільшенню ваги в людей із гіпотиреозом.

  • L-карнітин відіграє важливу роль в обміні енергії з жирів, тому необхідний правильний рівень цієї амінокислоти в організмі людей з гіпотиреозом. Одним із перших симптомів гіпотиреозу є втрата енергії та неконтрольована вага. Для повного використання карнітину необхідна наявність вітаміну С, заліза, ніацину, B6 і амінокислоти метіоніну. L-карнітин має біологічну дію, тому в цій формі його слід бути присутнім у щоденному раціоні або приймати як добавку. L-карнітин необхідний для транспортування жирних кислот у мітохондрії, де вони зазнають перетворень, що виробляють енергію, необхідну для правильного функціонування клітин. Добавки L-карнітину знижують рівень холестерину, який часто підвищений у людей з гіпотиреозом. Це впливає на роботу мозку і серця, і як результат сприяє зниженню ваги.

Ще важливо підтримувати оптимальний мінеральний профіль в організмі. Серед мінералів, які важливі для щитовидки, можна виділити йод, цинк, селен, мідь, марганець.

  1. Цинк - ще один важливий мінерал. Його завдання перетворювати неактивний Т4 на активний Т3, вироблення ТТГ для передачі інформації гіпофізу, що щитовидка активна, працює. Також цинк важливий для імунітету, загоєння ран і подряпин, згортання крові. Часто лікарі призначають приймати цинк у формі піколінату.

  2. Селен входить до складу ферментів, що беруть участь у виробленні та розщепленні гормонів щитоподібної залози, а також "антиоксидантних" ферментів. Нестача селену в раціоні харчування може збільшити ризик виникнення зоба. Комбінація селену і вітаміну Е може знизити вплив окисного стресу на організм. Обидва компоненти вважаються потужними антиоксидантами.

  3. Мідь підтримує метаболізм амінокислоти тирозину, яка вважається попередником гормонів щитоподібної залози. На щастя, дефіцит міді трапляється рідко, але тривалий прийом цинку може порушити її всмоктування. Тому часто цинк зустрічається в комбінації з міддю.

  4. Марганець необхідний для транспортування тироксину в клітину й активації ферментів, що підвищують функцію щитоподібної залози. Він відіграє важливу роль у функціонуванні мозку, який потребує харчування при гіпотиреозі.

Ну і також, якщо у вас захворювання щитоподібної залози, стежте за рівнем вітамінів. Наприклад, вітаміни С, А, Е, цинк і селен захищають нас від впливу вільних радикалів, стимулюють імунну систему й активують її клітини.

Вітаміни групи В необхідні для виробництва енергії, нестачу якої ми відчуваємо навіть за легкого гіпотиреозу. Крім того, вітаміни групи B необхідні для метаболізму вуглеводів, амінокислот, жирних кислот, гормонів, холестерину та синтезу нейромедіаторів. Завдяки цьому вони запобігають накопиченню жирової тканини в організмі, знижують рівень холестерину і ліпідів у крові, нормалізують гормональний баланс і покращують пам'ять, концентрацію та рівень енергії.

бады для щитовидки

Найкращі бади для щитовидки

Найкращими бадами для лікування щитоподібної залози можна вважати тільки ті, які призначені лікарем, мають позитивні відгуки в тих, кому такі добавки призначали, також ці добавки мають бути від перевіреного виробника, які не містять шкідливих речовин. На сьогодні популярними та перевіреними добавками для нормалізації роботи щитоподібної залози можна назвати:

  • Thyroid Energy від американського бренду Now Foods - збалансований комплекс на основі вітамінів групи В, тирозину, цинку, селену, міді, ашваганди, екстракту гуггула. Добавка в капсулах по 90 і 180 штук. Курс 1,5-2 місяці.

  • Гармонія від українського виробника Choice - комплекс на основі фукуса, спіруліни, редьки, вовчуга, зірочника і кореня петрушки. Добавка живить організм йодом, підтримує функцію імунної системи та органів кровотворення, регулює роботу надниркових залоз і сприяє детоксикації організму від накопичених токсинів.

  • Kelp від бренду All Be Ukraine - одна з популярних біодобавок, в основі якої фукус і ламінарія. Добавка забезпечує організм 150 мкг чистого органічного йоду, і буде корисною в разі нестачі йоду.

Також на сайті здорового і правильного харчування Джині ви можете вибрати бади для лікування щитоподібної залози на основі ашваганди, ламінарії, амінокислотні комплекси, а також мінеральні добавки.