Користь пробіотиків

Пробіотики - це живі організми, які врівноважують бактеріальний баланс. Здоров'я мікробіома - це здорова імунна система, яка не піддається вірусам, бактеріям та іншим чужорідним мікроорганізмам.

Пробіотики мінімізують насамперед харчові розлади, знижують ризик сезонної захворюваності, полегшують дискомфорт за аутоімунних і гінекологічних захворювань, підтримують здоров'я шкіри та вкрай важливі для дитячого організму, схильного до зустрічі з вірусами на шляху свого дорослішання.

У блозі Djini ми розповімо, у чому користь біфідобактерій і лактобактерій, чим вони відрізняються. Також детально розглянемо, які з корисних бактерій краще вживати за певних захворювань, з якими ще медичними проблемами здатен впоратися здоровий мікробіом.

У чому користь пробіотиків

У нашому організмі й на нас самих мешкає до 1000 різних мікроорганізмів, які чинять як позитивний, так і згубний вплив. Цей синтез необхідний, адже тільки за допомогою такого зіткнення виробляється імунітет. Корисні пробіотики, а це лакто- і біфідобактерії дають змогу:

  • поліпшити травлення, обмінні процеси;

  • стимулювати нормальне вироблення гормонів, синтез білків;

  • попередити інфікування, алергії та інші аутоімунні захворювання;

  • прискорити роботу мозку та його всі операції (є дослідження, які підтверджують взаємозв'язок між здоровою мікрофлорою кишківника та відсутністю депресивних станів);

  • поліпшити вироблення нейротрансмітерів;

  • мінімізувати запальні процеси на шкірі;

  • реанімувати кишечник після прийому антибіотиків, серйозних медикаментів, а також після тривалих дієт.

Біфідо- чи лактобактерії: що вибрати

Мікробіом кожної людини максимально індивідуальний. На його формування впливає насамперед генетика, вік, стать, наявність або відсутність хронічних недуг, географічне положення, харчування, екологія і, як не дивно, - доступ до медикаментів. За допомогою цього одній людині підійдуть біфідобактерії, а другій лактобактерії. Щоб розмежувати їх, спробуємо розглянути їх за певними параметрами в таблиці:

Біфідобактерії

Лактобактерії

Молочні бактерії

90% усієї мікрофлори кишечника.

7-10%.

Палички, що розвиваються в кишечнику малюка і з віком переростають у лактобактерії.

Їхня локація - товстий кишечник.

Знаходяться майже у всіх відділах шлунково-кишкового тракту, порожнині рота, кишечнику, жіночих статевих органах.

Анаероби і не потребують кисню для отримання своєї активності. Беруть участь у синтезі вітамінів групи В, К, D, кальцію та заліза.

Можуть жити в кисневих і безкисневих умовах. Прискорюють загоєння слизової, активізують фагоцитоз і надають антибактеріальний ефект під час боротьби зі стафілококами, сальмонелами.

Покращують синтез корисних речовин, забезпечують профілактику кишкових інфекцій.

Перетворюють лактозу на молочну кислоту і беруть участь у нормальному травленні.

Вкрай необхідно їх отримувати з молоком матері, в якому висока їх концентрація. Малюки на штучному харчуванні відчувають нестачу біфідобактерій і схильні до частих кишкових розладів.

Лактобактерії - це запорука здорової кишкової системи.

Деякі пробіотики не приносять користі, бо тільки певні штами здатні витримати шлунковий сік і не померти, ще не дійшовши до кишечника. Серед них: Bifidobacterium longum, breve, bifidum, animalis; Lactobacillus acidophilus, casei, plantarum, reuteri, rhamnosus і LGG.

Для чого корисні біфідо- і лактобактерії

Формування імунітету

Роблячи висновок із попередньої таблиці, пробіотики ще з народження закладають основу імунітету через здорову мікрофлору - від матері до дитини. Це підтверджує дослідження німецького мікробіолога Дж. Ендерс про те, як пробіотики, наче бальзамом, вкривають ворсинки кишківника жирними кислотами, тим самим захищаючи його чутливі стінки від ворожих мікроорганізмів. Коли ми хворіємо на вірусні захворювання й одночасно починаємо прийом антибіотиків, то одразу порушується баланс корисних живих мікроорганізмів.

Якщо було призначено терапію антибіотиками під час грипу чи ГРВІ, то рекомендується приймати пробіотики. Не одночасно, а за 2-3 години або після прийому антибіотиків. Такий прийом убереже корисний пробіотик від руйнування.

Для кишечника

Лакто- і біфідобактерії беруть активну участь у синтезі незамінних водорозчинних вітамінів групи В, які зі свого боку забезпечують роботу нервових імпульсів, вироблення червоних кров'яних тілець і запуск хімічних реакцій. Якщо в кишечнику стався збій, то будьте готові відчути на собі підвищену нервозність, млявість, апатію, посилення хронічних захворювань, проблеми з репродуктивною системою.

У гінекології

Особливе місце у здоров'ї репродуктивної системи жінок посідають саме лактобактерії. Їхня концентрація стрімко зменшується через часті переохолодження, зловживання косметичними засобами з ароматизаторами та ароматизаторами, часту зміну статевих партнерів, психоемоційну перевтому, пологи, гормональні порушення, синтетичну білизну. Тоді з'являються проблеми з жіночими статевими органами - запальні процеси або дисбактеріоз. Відновити баланс між лактобактеріями та чужорідними мікроорганізмами допоможе прийом пробіотиків, особливо штамів Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus та інші.

Пробіотики для шкіри

Багато косметичних засобів сьогодні також збагачені пробіотичними добавками і можуть впливати зсередини (якщо приймати таблетки, капсули) та зовні (якщо наносити креми, маски, сироватки). Вони підходять представникам усіх типів шкіри й особливо необхідні тим, у кого надчутлива шкіра, схильна до запальних процесів. Пробіотики для шкіри - це підвищення її захисних ресурсів, це зволоженість, живлення, зменшення активності сальних залоз, загоєння мікротріщин.

У стоматології

Пробіотики, пребіотики та синбіотики активно застосовують у лікуванні порожнини рота, особливо в разі карієсу, пародонтозу. Нормалізують кислотно-лужний баланс, знижують запалення і покращують місцевий імунітет. Активно для профілактики виникнення карієсогенних мікроорганізмів застосовуються корисні бактерії L. reuteri, L. lactis; для боротьби зі стафілококом - L. rhamnosus і L. casei. Завдяки їхнім антагоністичним і ферментативним властивостям покращується мікрофлора організму загалом.

Для ЛОР-органів

Культура прийому пробіотиків також дотримується і в лікуванні проблем "вухо-горло-ніс". Ротова порожнина, носоглотка - це перша лінія "фронту", яка приймає на себе віруси, чужорідні мікроорганізми ззовні. Найчастіше вражає ці органи стрептокок (перший колонізатор організму людини, починаючи з дитячого віку). Тому пробіотики на основі цього штаму особливо часто застосовуються в терапії ГРВІ, інших вірусів.

Для дітей

Дітям також рекомендується прийом пробіотичних препаратів зі штамами, наприклад, LGG, Saccharomyces boulardii, Saccharomyces boulardii, Lactobacilus reuteri. Поки дитячий організм розвивається, його необхідно максимально живити, щоб надалі він міг легко справлятися з вірусами, бактеріями і міг протистояти будь-яким іншим захворюванням органів і систем.

Натуральні пробіотики

Корисні біфідобактерії, лактобактерії, дріжджові грибки не завжди потрібно отримувати тільки з добавок, медичних препаратів. Абсолютно просто їх можна отримати з повсякденних продуктів харчування. Вони містять до мільйона і більше концентрації корисних мікроорганізмів. Найпоширенішими володарями позитивних бактерій для кишечника вважаються:

  • Молочні продукти (йогурт, кефір) можуть містити до 150 КУО на один грам, плюс багаті кальцієм, калієм і протеїном. Також, вживаючи ці продукти, можна отримати денну норму вітамінів В5 і В12.

  • Квашені овочі (капуста, огірки, гриби) - багате джерело не тільки пробіотиків, а й інших життєво важливих мінералів: заліза, кальцію, марганцю, калію та водорозчинного вітаміну С, без якого наш організм слабкий і ми відчуваємо занепад сил. Вони підкреслюють усе найцінніше у вітамінах і мінералах, налагоджують процес травлення (особливо в осінньо-зимовий період).

  • Темпі та кінчі - це два низьковуглеводні продукти (соя і пекінська капуста), що володіють майже повним переліком наявних амінокислот. Виводять з організму токсичні речовини, що накопичилися, зміцнюють імунну систему і не шкодять тим, хто дотримується дієти.

  • Артишоки, спаржа і банани - це природні пребіотики (живильне середовище пробіотиків), багаті на магній, марганець, калій, фосфор, цинк, залізо і вітамін С. Мають низький глікемічний індекс, але при цьому заряджають енергією на тривалий період.

Як правильно вибрати пробіотик

Користь пробіотики здатні принести за умови їх правильного підбору, для цього слід звертати увагу на кілька критеріїв:

  • Покоління пробіотиків. Існує 4 види пробіотиків - з одним видом бактерій; пробіотики-антагоністи, які не затримуються в кишківнику, але здатні вивести токсини; симбіотики та синбіотики (перші для абсорбції, а другі - для заселення організму добрими бактеріями).

  • Загальна інформація, що включає штам пробіотика, його вид і клас, кількість життєздатних мікроорганізмів на момент закінчення терміну придатності, дозування і остаточний ефект.

  • Форма випуску - порошок, капсули, закваска, сорбенти. Кожна має певний ступінь біодоступності та ефективності для організму.

  • Призначення - для дітей або дорослих.

На сайті інтернет-магазину Джині ви можете знайти пробіотичні засоби від відомих американських виробників: Пробіотики, Advanced Dophilus, Solgar, 60 капсул з корисними лактобактеріями і біфідобактеріями, Пробіотики, Ultimate Probiotic, 35 млрд КУО, Natural Factors, 30 капсул - 3 види лактобактерій, 4 види біфідобактерій, стрептокок; Пробіотики, 25 млрд КУО, Lake Avenue Nutrition, 10 штамів, 60 капсул - 6 видів лактобактерій, 3 види біфідобактерій, стрептокок; LactoBif, California Gold Nutrition, пробіотики 5 млрд КУО, 60 капсул - 5 видів лакто- і 2 види біфідобактерій; Пробіотики для дітей зі смаком вишні, KAL, 60 жувальних пігулок - 2 види лакто- і 1 вид біфідобактерій.

Як приймати пробіотики

Щоб не перейматися питанням "пробіотики - шкода чи користь", рекомендується спиратися на кілька перевірених правил під час прийому добавок:

  • Якщо було призначено курс антибіотикотерапії, то приймання пробіотиків має розпочатися в один і той самий день, що й антибіотиків. Але тут важливо дотримуватися інтервалу вживання, а отже, пити окремо одне від одного, інакше антибіотиками можна "вбити пробіотики" (знизити рівень концентрації), якими ви мали заселяти свій кишечник. Найкращий час - 2-3 години після прийому антибіотиків.

  • Курс прийому пробіотичних добавок - не менше 1 місяця.

  • Краще засвоюватимуться пробіотики в рідкій і капсульній формі. Дітям - краще з якимось улюбленим смаком.

  • Для відновлення балансу рекомендується приймати кілька штамів хороших бактерій.

  • Пробіотичний раціон, тобто для того, щоб пробіотики діяли, їм потрібне підживлення, а значить потрібно в цей період харчуватися продуктами, наприклад, бананом, артишоками, цільнозерновими продуктами.

  • Пробіотики краще мати завжди під рукою, оскільки розлади кишечника - це одна з найчастіших проблем нашого організму. Будь-яке отруєння, нова їжа, клімат, вода можуть спровокувати розлади, тому обов'язково після слідує перезапустити кишківник за рахунок нових корисних бактерій.

  • Самолікування може нашкодити здоров'ю, тому спочатку завжди проконсультуйтеся зі своїм лікарем, щоб підібрати ефективні штами та швидко відновлюватися.

Побічні ефекти

Пробіотики не приносять користі в плані того, щоб викликати якісь негативні реакції в організмі. Швидше за все може бути індивідуальна чутливість до нового препарату, який ви до цього ніколи не приймали. Серед поширених реакцій - свербіж, діарея, закрепи, висипання, але шкоди пробіотики навряд чи принесуть, виняток становить їхня відсутність у терапії.

Висновок

Біологічно активні домішки до їжі у вигляді пробіотиків - це сьогодні порятунок практично для всіх: і в терапії, і в косметології, гінекології, стоматології. Без них складно уявити, що було б з організмом, якби не відновлювався баланс корисних і шкідливих мікроорганізмів, а переважали тільки останні. Насамперед страждав би імунітет, і хто знає, як би світ справлявся з вірусами, хворобами і яка б плачевна статистика формувалася. Так чи інакше, пробіотики - повноцінні добавки на шляху оздоровлення, які слід вживати тільки контрольовано та без експериментів, спираючись на особливості свого організму та рекомендації лікарів (особливо під час вагітності та годування груддю).