
Пробіотики (англ. Probiotics) - це лікарські препарати або біологічно активні домішки до їжі, які містять у своєму складі мікроорганізми, що є представниками нормальної мікрофлори кишківника людини, або продукти їхньої життєдіяльності.
Хороший пробіотик здатний запобігти розмноженню патогенних бактерій та їхньому негативному впливу на організм, при цьому небажані бактерії витісняються, а захисні функції імунітету активізуються.
Користь пробіотиків
Основоположник концепції пробіотиків для людини Ілля Мечников свого часу намагався створити "теорію правильного життя", в основі якої "вивчення людської природи, встановлення засобів для виправлення її дисгармонії".
Так, учений назвав дієвими методами подовження життя: дієту, гігієну, нормалізацію режиму праці та відпочинку, а також додавання до щоденного раціону молочнокислих бактерій прототипів сучасних пробіотиків, про які світ чує з 1965 року.
Наш кишківник - це основа загального імунітету, який контролює відповіді на білки, одержувані з їжі, патогенні організми (віруси, бактерії, паразити). Тому, пробіотики йому потрібні для:
- 
	збільшення числа корисних бактерій; 
- 
	зменшення кількості патогенних мікроорганізмів; 
- 
	стимулювання імунних механізмів слизової оболонки кишечника; 
- 
	усунення супероксидних радикалів; 
- 
	перетравлення їжі та конкуренції за поживні речовини з патогенами. 
У яких продуктах містяться пробіотики
У натуральному вигляді пробіотики доступні в таких продуктах:
- 
	Йогурт - насичений лакто- і біфідобактеріями, містить активні живі культури. Зазначається, що чим менший термін зберігання йогурту, тим він корисніший. 
- 
	Кефір. Містить корисні дріжджі. 
- 
	Капуста квашена. Один із найкращих ферментованих продуктів, що містить вітаміни груп А, В, Е, Р, С. 
- 
	Мариновані огірки. Сприяють росту корисних бактерій. 
- 
	М'які сорти сирів (рікота, фета, моцарелла, камамбер, брі) легко переживають кисле середовище і доставляють корисні речовини в кишечник. 
- 
	Ацидофільне молоко - сквашене молоко з ацидофільної бактерії, молочних дріжджів. Пригнічує діяльність гнильних бактерій. 
- 
	Зелені оливки. Містять лактобацили, які виводять з організму шлаки і токсини. 
- 
	Темний шоколад. Для розщеплення корисних мікробів у товстому кишківнику; солодощі містять харчові волокна та поліфеноли, що ферментуються, потім всмоктуються. 
Також пробіотики можна отримати з часнику, цикорію, яблук, бананів, топінамбура, вівса. Вони забезпечують ріст корисного мікробіома кишківника, знижують процеси газоутворення, зменшують бродіння, а також чинять профілактичний вплив на появу диспепсичних розладів.
Види пробіотиків
На сьогодні відомо близько 60 видів пробіотиків. У їхній основі молочні бактерії:
- 
	лактобактерії (Lactobacillus) 
- 
	біфідобактерії (Bifidobacterium) 
- 
	сахароміцети (Saccharomyces cerevisiae) 
- 
	кишкові палички (E. coli) 
- 
	інші різновиди бацил Bacillus 
Якщо говорити про пробіотики в препарат, то є:
- 
	Монокомпонентні пробіотики. В основі продукту один рід бактерій - лакто-, біфідо- або лактобактерії. 
- 
	Полікомпонентні на основі ацидофільних і молочнокислих паличок, ентерококів і біфідобактерій для профілактики дисбактеріозу. 
- 
	Симбіотики - сукупність про- і пребіотиків у складі біодобавок або продуктів для підтримки здоров'я мікрофлори кишечника. 
- 
	Пост-біотики - продукти метаболізму пробіотиків, що мають позитивний вплив на кишкову мікробіоту. 
За технологією виробництва, пробіотики бувають рідкими (легко і швидко засвоюються) і виготовленими на основі субстрату (свічки, порошки, таблетки або ж капсули).
Якісність забезпечується, якщо бактерії:
- 
	мають високу життєдіяльність під час проходження всіх відділів ШКТ; 
- 
	не чинять патогенного впливу на макроорганізм; 
- 
	зберігають високу концентрацію після заселення ШКТ (не менше 106 КУО/мл); 
- 
	мають високу антагоністичну здатність до патогенних штамів і високу адгезивну активність до кишкового епітелію. 
Коли вживати пробіотики
На думку професора ізраїльського вченого Ерана Елінава, не можна пробіотики називати "універсальним" і ефективним засобом для всіх підряд.
У цьому сенсі купівля пробіотиків у супермаркеті - без індивідуалізації, без адаптації до потреб організму-господаря чи бодай частини популяції, досить безглузда.
Ефективність пробіотиків від початку залежить від мети - для чого їх приймати. Одні спрямовані на конкретний терапевтичний вплив, а інші, наприклад, на зниження маси тіла. Крім цього, під час вибору пробіотиків звертають увагу на їхню кількість, що обчислюється в колонієутворювальних одиницях (КУО). Тому для когось вважатиметься корисним той, у якому 1-3 млрд КУО, а комусь і 20 млрд КУО.
Ще пробіотик повинен мати адгезивні властивості - "прилипати" до стінок товстої кишки, а не пройти транзитом через ШКТ.
Ці правила потрібно пам'ятати, коли йтиметься про початок прийому пробіотиків. Найчастіше їх призначають:
- 
	під час антибактеріальної терапії та застосування лікарських препаратів (НПЗЗ); 
- 
	для збільшення чисельності фагоцитів, лімфоцитів, імуноглобулінів, зміцнюючи імунну систему; 
- 
	для збалансування харчування, коли з їжею не надходить достатньо клітковини, а навпаки, є надлишок жирів і вуглеводів, що провокують запальні процеси в кишечнику; 
- 
	для лікування синдрому подразненого кишечника, діареї (від ротавірусної інфекції); 
- 
	під час загострення хронічних захворювань, спричинених тютюнопалінням і надмірним вживанням алкоголю; 
- 
	у разі бактеріального вагінозу; 
- 
	для перетравлення і засвоєння лактози; 
- 
	для нормалізації кров'яного тиску; 
- 
	для зниження рівня холестерину, тригліцеридів; полегшують навантаження на функції печінки; 
- 
	для запобігання розвитку екземи у новонароджених; 
- 
	для зниження симптоматики сезонної, істинної алергії; 
- 
	при профілактиці карієсу; 
- 
	для підтримки ремісії при виразковому коліті; 
- 
	для надання протипухлинного й антиканцерогенного ефекту; 
- 
	коли екологічна обстановка, постійні стреси спричиняють занепад сил, стан пригніченості; 
- 
	для профілактики поширених інфекцій у спортсменів. 
Які бувають покоління пробіотиків
Сьогодні виділяють 4 покоління пробіотиків:
| Покоління | Що являє собою | Який вплив | 
| І | містять якийсь один вид бактерій | профілактика дисбактеріозу в легкому ступені | 
| ІІ | складаються з сім'явивідних антагоністів, які не живуть у кишечнику, але здатні пригнічувати патогенні мікроорганізми | розлад кишківника легкого та середнього ступеня | 
| ІІІ | симбіотики (містять кілька видів бактерій) | для поліпшення засвоєння їжі та абсорбції, зниження рівня глюкози в крові | 
| ІV | синбіотики (комбіновані препарати з бактерій і додаткових речовин) | для розмноження корисних бактерій у кишечнику за рахунок відмінного енергетичного обміну | 
Як правильно вибрати пробіотик
- 
	Перед покупкою розмаїття пробіотиків, проконсультуйтеся з лікарем, який підбере спрямованість препарату. 
- 
	Для профілактичної мети підійде чергування препаратів на основі лакто- або біфідобактерій; якщо є запалення шлунково-кишкового тракту, то підійдуть комплекси добавок; якщо кишківник уражений вірусом, то підійдуть лактобактерії; для терапії розладів середньої тяжкості кишківника - спочатку курс лактобактерії, біфідобактерії, потім непатогенні ентерококи. 
- 
	Купуючи, зверніть увагу на виробника, розташування потужностей, його стійкість на ринку добавок, наявність відгуків. 
- 
	Безпосередньо продукт має містити таку інформацію: - Клас, вид і штам пробіотика.
- Скільки життєздатних бактерій (КУО) у штамі до кінця періоду реалізації.
- Рекомендована доза, як довго пити.
- Опис ефекту після застосування.
 
Форми випуску
Для максимально зручного індивідуального застосування добавок, сьогодні вони представлені в:
- 
	порошках, таблетках або капсулах. Суха форма дає змогу легко приймати препарат, запивши його достатньою кількістю води; 
- 
	рідкій формі, що вимагає зберігання в холодильнику. Впливає на організм через 2-3 хвилини після прийому; 
- 
	заквасках. Вони служать "сировиною" для приготування в домашніх умовах йогуртів, сирів або кефірів. 
- 
	сорбентах. Препарати нового покоління, що позбавляють організм симптомів інтоксикації. 
Рекомендації щодо прийому
- 
	Перед застосуванням обов'язково необхідно ознайомиться зі складом пробіотика і правилами його прийому. 
- 
	Під час антибактеріальної терапії рекомендується приймати пробіотики за 2 години до прийому антибіотиків або через 2 години, запивши 100 мл негазованої води. Якщо спочатку був пройдений курс антибіотиків (а це 2-3 тижні), то курс пробіотиків має бути у 2-3 рази довшим. 
- 
	У разі гострих хронічних захворювань кишківника курс прийому становитиме 3-4 тижні: сухі форми приймають за годину до їди, рідкі - за 5-10 хвилин. 
- 
	Під час діареї кількість прийомів може досягати 6 разів. 
- 
	Пробіотики в порошках рекомендується розводити теплою водою (до 40°С) і ретельно розмішувати. 
Можливі побічні ефекти
На планеті понад 7 мільярдів людей, тому в кожного можуть виникати різні реакції після прийому пробіотиків. Здебільшого побічних дій немає, найімовірніше проявляються відповідні реакції на пристосування до нового продукту (все-таки ви його не щодня приймаєте). Можливий метеоризм, запор або діарея, алергічні реакції на окремі компоненти препарату (свербіж, висипання), але це всього кілька днів, поки організм звикне.
ТОП-5 найкращих пробіотиків
В інтернет-магазині "Джині" представлений широкий асортимент пробіотиків, серед яких ми склали список найкращих, які найбільше користуються популярністю у 2020 році:
- 
	LactoBif, California Gold Nutrition, пробіотики 5 млрд КУО, 60 капсул. Хороший пробіотик для дорослих, який під час антибактеріальної терапії стане чудовим підтримувальним засобом мікрофлори кишківника. Здатний заповнити дефіцит лакто- і біфідобактерій. 
- 
	Арма Табс, Aur-ora, ліофілізований порошок Мацуна, 60 таблеток. Ефективний пробіотик із джерелом незамінних мікроелементів: фосфор, магній, кальцій, білок; вітамін D і А, а також корисних бактерій. Рекомендується до раціону як дорослим, так і дітям від 3 років. 
- 
	Garden of Life, RAW Probiotics Ultimate Care, 30 вегетаріанських капсул. Цілісна харчова добавка для поповнення втрачених бактерій, яку слід приймати раз на день. У порції 100 млрд живих лакто- і біфідобактерій. 
- 
	Пробіотик-10, Probiotic 50 Billion, Now Foods, 50 капсул. Містить 10 штамів пробіотичних бактерій для підтримання цілісності оболонки кишківника, детоксикації та активізації захисних механізмів імунної системи. 
- 
	Пробіотики, Dr. Mercola, повний комплекс, 30 капсул. Стійкий продукт до шлункової кислоти та жовчі, який за добу збагачує мікрофлору 70 млрд КУО. Ефективна харчова добавка для відновлення мікробіоти кишечника. 

