Босвелія: факти, про які ви не знали

  1. Босвелія - це рослина, яка має понад 20-30 видів. Здебільшого вона росте в Індії, на Близькому Сході, в Ємені, Омані, Сомалі, Ефіопії, Еритреї.

  2. В Індії босвелія - це основа для церемоній із пахощами. До речі, це ладан, тож можете уявити, який вона має аромат.

  3. Основний компонент босвелії - це смола, яку добувають шляхом розрізання її стовбура. Щойно стовбур починає підсихати, босвелія виділяє смолу. Далі вона піддається фільтрації, внаслідок чого отримують ефірну олію та власне смолу.

  4. Зовні смола має жовтуватий відтінок.

  5. Застосовується як ліки, добавки, а також можна зустріти в складі косметичних засобів.

  6. Босвелія складається з декількох компонентів, але найціннішими для людського організму вважаються тритерпенові кислоти: ß-босвеллієва кислота (КБК) і ацетил-11 ß-босвеллієва кислота (АКВА).

  7. Босвелія може бути аналогом ібупрофену і зменшувати больові відчуття.

  8. Ефірна олія босвелії забезпечує омолоджувальний, очищувальний, загоювальний, антисептичний, освітлювальний і зміцнювальний вплив для краси шкіри, волосся і нігтів.

Цінні компоненти босвеллії

Босвелія цінується корисними компонентами, серед яких тритерпенові кислоти, дитерпени, тетрациклічні та пентациклічні кислоти, які можна об'єднати як босвеллієві кислоти. Саме вони забезпечують антибактеріальний, антисептичний ефект. Особливо босвелія корисна як добавка для інгібування (пригнічення) активності певних ферментів, таких як 5-ліпоксигеназа та циклооксигеназа (ЦОГ), обидва з яких беруть участь у виробництві запальних молекул в організмі. Також босвелія містить такі компоненти, як інцензол і ацетат інценсолу (захищає нейрони, пригнічує утворення пухлин і покращує настрій, надаючи йому природний антидепресивний ефект), які здатні знизити запалення.

Для яких цілей приймають босвелію?

Якщо вам порекомендували приймати босвелію, ви маєте знати, які ще переваги забезпечує ще вона:

  1. Знімає можливу набряклість суглобів, сприяє виведенню зайвої рідини.

  2. Володіє антиоксидантними властивостями і, як результат, запобігає передчасному зносу суглобів.

  3. Якщо у вас діагностовано остеоартрит або артрит, то босвелія може бути корисною для поліпшення рухливості.

  4. Допомагає зменшити больові відчуття.

  5. Сприяє поліпшенню кровообігу, живленню суглобів.

  6. Збільшує м'язову масу.

  7. Благотворно впливає на регенерацію пошкоджених ділянок шкіри під час опіків, механічних пошкоджень, ран.

Як можна використовувати босвелію?

Як біодобавку, слід звернути увагу, що в складі має бути вказано не менше 60% босвелієвих кислот. А добова норма екстракту босвелії за такого складу має становити 200-400 мг, розділених на 2-3 прийоми на день.

Якщо ви віддаєте перевагу рідкому екстракту босвелії, то можна купити краплі і приймати для полегшення болю в суглобах і травному тракті. Також екстракт босвелії можна знайти в тоніках і кремах для обличчя, бальзамах для тіла, шампунях для запаленої шкіри голови. Плюс до всього зверніть увагу на ефірні олії з босвелією для ароматизації приміщення. Вони будуть вас розслабляти, знімати втому, надавати антистресовий ефект.

Суглоби, кістки та м'язи

Упродовж життя особливе навантаження беруть на себе суглоби, тому багатьом із нас знайомий такий стан як остеоартрит. Прийом добавок з босвелією здатний зменшити больові відчуття і поліпшити механічну здатність суглобів, поліпшити рухливість і витривалість під час фізичних навантажень. Також добавка буде корисна в разі артрозу, ревматоїдного артриту, травм суглобів для якнайшвидшого одужання.

Добавки з босвелією для опорно-рухового апарату

Якщо ви хочете зміцнити свій м'язовий корсет, розвантажити затиснуті й виснажені суглоби, спробуйте такі добавки з додаванням босвелії:

  • FLEX Xplode від польського бренду OLIMP - добавка представлена в порошковій формі по 360 г і 504 г. Містить гідролізований колаген 1 і 2 типу, органічну сірку, глюкозамін і хондроїтин сульфат, кальцій, вітамін С, магній, вітамін Д3, гіалуронову кислоту та екстракт босвелії серрати. Босвелія в цьому комплексі містить (як і належить) 60% босвелієвих кислот, що забезпечують протизапальний ефект суглобам. Добавка зі смаковими компонентами, тому можете купити зі смаком грейпфрута, апельсина.

  • 5-Lox Inhibitor від американського виробника Life Extension - біодобавка, що містить босвеллію пилчасту, яка блокує фермент 5-ліпоксигеназу (5-LOX). Саме цей фермент здатний перетворювати жирні кислоти на запальні фактори, які накопичуються і сприяють больовим відчуттям у суглобах, м'язах, зв'язках. Рекомендовано приймати по капсулі на день або згідно з рекомендаціями вашого лікаря.

  • Boswellia Resin Extract від Solgar - добавка, що містить в одній порції 65% босвелієвих кислот, по 60 капсул у банці з бурштинового скла. Чудово підходить для зняття болю в м'яких тканинах, знімає нервову напругу, корисна в разі перевтоми, пригнічує розвиток патогенної мікрофлори в кишечнику.

Кишечник

Частина нашого кишківника періодично може запалюватися. На це впливає харчування, спосіб життя або схильність до проблем із травним трактом. Добре, якщо звичайні протизапальні таблетки допомагають швидко прибрати біль. Але якщо у вас діагностовано виразковий коліт або хворобу Крона, то ви можете постійно залежати від ліків. Деякі дослідження підтверджують, що вживання босвелії 3 рази на день по 400 мг протягом 4-6 тижнів знизило запальний поріг і біль у кишківнику, помітно поліпшило самопочуття.

Нервова система

Босвелія може бути корисною як ефірна олія. Її ефіри здатні розслабляти втомлене, напружене тіло. Вдихання босвелії допомагає відчути звільнення від стресу, скутості, тонусу м'язів. Також олія допомагає сконцентруватися, забезпечує приплив енергії, гарного самопочуття, бадьорості, активності.

Якщо приймати босвелію в капсулах як добавку, то вона комплексно впливає на опорно-руховий апарат і нервову систему. Вона розслабляє затиснуті м'язи (особливо, якщо у вас сидяча робота), стимулює передачу нервових імпульсів, знімає запалення, пов'язані зі скутістю тіла. Також добавка може поліпшити самопочуття, підняти настрій, відчути задоволеність життям.

Особливості прийому босвелії

Босвелію можна приймати в капсулах, порошковій формі, а також купити ефірні олії для розслаблення і зняття втоми. Якщо приймати босвелію як добавку, то слід почати прийом з мінімального дозування, а також краще порадитися з лікарем. Оптимальна норма босвелії на день становить 250-450 мг. Також зверніть увагу на склад: босвелієвих кислот має бути не нижче, ніж 60-65%.

Поєднувати босвелію найкраще з куркумою, цей тандем забезпечує знеболювальний і протизапальний ефект. Прийом з нестероїдними протизапальними, антитромбоцитарними препаратами краще не комбінувати.

Босвелія може прискорювати кровообіг, тому під час менструацій краще припинити прийом добавки або порадитися з лікарем. Неконтрольований прийом може викликати розлади травлення: нудоту, діарею, також може бути прискорене серцебиття, свербіж шкіри.

Висновок

Босвелія - це рослина, яка має до 30 різновидів. Активно застосовується як добавка, косметичний засіб, а також як ефірна олія. Забезпечує організму протизапальний ефект, знімає набряклість, покращує кровообіг, забезпечує швидке відновлення пошкоджених ділянок шкіри.

Як біодобавки босвелію можна вживати в разі захворювань суглобів або для розвитку можливих проблем із суглобами, зв'язками, під час травм. Оптимальна добова норма від 250 до 450 мг. Сайт здорового харчування Джині рекомендує вибрати добавки з босвеллією також для нормалізації роботи нервової системи, шлунково-кишкового тракту, профілактики астми й оздоровлення шкіри.