
Пробіотики (англ. Probiotics) - це лікарські препарати або біологічно активні домішки до їжі, які містять у своєму складі мікроорганізми, що є представниками нормальної мікрофлори кишківника людини, або продукти їхньої життєдіяльності.
Хороший пробіотик здатний запобігти розмноженню патогенних бактерій та їхньому негативному впливу на організм, при цьому небажані бактерії витісняються, а захисні функції імунітету активізуються.
Користь пробіотиків
Основоположник концепції пробіотиків для людини Ілля Мечников свого часу намагався створити "теорію правильного життя", в основі якої "вивчення людської природи, встановлення засобів для виправлення її дисгармонії".
Так, учений назвав дієвими методами подовження життя: дієту, гігієну, нормалізацію режиму праці та відпочинку, а також додавання до щоденного раціону молочнокислих бактерій прототипів сучасних пробіотиків, про які світ чує з 1965 року.
Наш кишківник - це основа загального імунітету, який контролює відповіді на білки, одержувані з їжі, патогенні організми (віруси, бактерії, паразити). Тому, пробіотики йому потрібні для:
-
збільшення числа корисних бактерій;
-
зменшення кількості патогенних мікроорганізмів;
-
стимулювання імунних механізмів слизової оболонки кишечника;
-
усунення супероксидних радикалів;
-
перетравлення їжі та конкуренції за поживні речовини з патогенами.
У яких продуктах містяться пробіотики
У натуральному вигляді пробіотики доступні в таких продуктах:
-
Йогурт - насичений лакто- і біфідобактеріями, містить активні живі культури. Зазначається, що чим менший термін зберігання йогурту, тим він корисніший.
-
Кефір. Містить корисні дріжджі.
-
Капуста квашена. Один із найкращих ферментованих продуктів, що містить вітаміни груп А, В, Е, Р, С.
-
Мариновані огірки. Сприяють росту корисних бактерій.
-
М'які сорти сирів (рікота, фета, моцарелла, камамбер, брі) легко переживають кисле середовище і доставляють корисні речовини в кишечник.
-
Ацидофільне молоко - сквашене молоко з ацидофільної бактерії, молочних дріжджів. Пригнічує діяльність гнильних бактерій.
-
Зелені оливки. Містять лактобацили, які виводять з організму шлаки і токсини.
-
Темний шоколад. Для розщеплення корисних мікробів у товстому кишківнику; солодощі містять харчові волокна та поліфеноли, що ферментуються, потім всмоктуються.
Також пробіотики можна отримати з часнику, цикорію, яблук, бананів, топінамбура, вівса. Вони забезпечують ріст корисного мікробіома кишківника, знижують процеси газоутворення, зменшують бродіння, а також чинять профілактичний вплив на появу диспепсичних розладів.
Види пробіотиків
На сьогодні відомо близько 60 видів пробіотиків. У їхній основі молочні бактерії:
-
лактобактерії (Lactobacillus)
-
біфідобактерії (Bifidobacterium)
-
сахароміцети (Saccharomyces cerevisiae)
-
кишкові палички (E. coli)
-
інші різновиди бацил Bacillus
Якщо говорити про пробіотики в препарат, то є:
-
Монокомпонентні пробіотики. В основі продукту один рід бактерій - лакто-, біфідо- або лактобактерії.
-
Полікомпонентні на основі ацидофільних і молочнокислих паличок, ентерококів і біфідобактерій для профілактики дисбактеріозу.
-
Симбіотики - сукупність про- і пребіотиків у складі біодобавок або продуктів для підтримки здоров'я мікрофлори кишечника.
-
Пост-біотики - продукти метаболізму пробіотиків, що мають позитивний вплив на кишкову мікробіоту.
За технологією виробництва, пробіотики бувають рідкими (легко і швидко засвоюються) і виготовленими на основі субстрату (свічки, порошки, таблетки або ж капсули).
Якісність забезпечується, якщо бактерії:
-
мають високу життєдіяльність під час проходження всіх відділів ШКТ;
-
не чинять патогенного впливу на макроорганізм;
-
зберігають високу концентрацію після заселення ШКТ (не менше 106 КУО/мл);
-
мають високу антагоністичну здатність до патогенних штамів і високу адгезивну активність до кишкового епітелію.
Коли вживати пробіотики
На думку професора ізраїльського вченого Ерана Елінава, не можна пробіотики називати "універсальним" і ефективним засобом для всіх підряд.
У цьому сенсі купівля пробіотиків у супермаркеті - без індивідуалізації, без адаптації до потреб організму-господаря чи бодай частини популяції, досить безглузда.
Ефективність пробіотиків від початку залежить від мети - для чого їх приймати. Одні спрямовані на конкретний терапевтичний вплив, а інші, наприклад, на зниження маси тіла. Крім цього, під час вибору пробіотиків звертають увагу на їхню кількість, що обчислюється в колонієутворювальних одиницях (КУО). Тому для когось вважатиметься корисним той, у якому 1-3 млрд КУО, а комусь і 20 млрд КУО.
Ще пробіотик повинен мати адгезивні властивості - "прилипати" до стінок товстої кишки, а не пройти транзитом через ШКТ.
Ці правила потрібно пам'ятати, коли йтиметься про початок прийому пробіотиків. Найчастіше їх призначають:
-
під час антибактеріальної терапії та застосування лікарських препаратів (НПЗЗ);
-
для збільшення чисельності фагоцитів, лімфоцитів, імуноглобулінів, зміцнюючи імунну систему;
-
для збалансування харчування, коли з їжею не надходить достатньо клітковини, а навпаки, є надлишок жирів і вуглеводів, що провокують запальні процеси в кишечнику;
-
для лікування синдрому подразненого кишечника, діареї (від ротавірусної інфекції);
-
під час загострення хронічних захворювань, спричинених тютюнопалінням і надмірним вживанням алкоголю;
-
у разі бактеріального вагінозу;
-
для перетравлення і засвоєння лактози;
-
для нормалізації кров'яного тиску;
-
для зниження рівня холестерину, тригліцеридів; полегшують навантаження на функції печінки;
-
для запобігання розвитку екземи у новонароджених;
-
для зниження симптоматики сезонної, істинної алергії;
-
при профілактиці карієсу;
-
для підтримки ремісії при виразковому коліті;
-
для надання протипухлинного й антиканцерогенного ефекту;
-
коли екологічна обстановка, постійні стреси спричиняють занепад сил, стан пригніченості;
-
для профілактики поширених інфекцій у спортсменів.
Які бувають покоління пробіотиків
Сьогодні виділяють 4 покоління пробіотиків:
Покоління |
Що являє собою |
Який вплив |
І |
містять якийсь один вид бактерій |
профілактика дисбактеріозу в легкому ступені |
ІІ |
складаються з сім'явивідних антагоністів, які не живуть у кишечнику, але здатні пригнічувати патогенні мікроорганізми |
розлад кишківника легкого та середнього ступеня |
ІІІ |
симбіотики (містять кілька видів бактерій) |
для поліпшення засвоєння їжі та абсорбції, зниження рівня глюкози в крові |
ІV |
синбіотики (комбіновані препарати з бактерій і додаткових речовин) |
для розмноження корисних бактерій у кишечнику за рахунок відмінного енергетичного обміну |
Як правильно вибрати пробіотик
-
Перед покупкою розмаїття пробіотиків, проконсультуйтеся з лікарем, який підбере спрямованість препарату.
-
Для профілактичної мети підійде чергування препаратів на основі лакто- або біфідобактерій; якщо є запалення шлунково-кишкового тракту, то підійдуть комплекси добавок; якщо кишківник уражений вірусом, то підійдуть лактобактерії; для терапії розладів середньої тяжкості кишківника - спочатку курс лактобактерії, біфідобактерії, потім непатогенні ентерококи.
-
Купуючи, зверніть увагу на виробника, розташування потужностей, його стійкість на ринку добавок, наявність відгуків.
-
Безпосередньо продукт має містити таку інформацію:
- Клас, вид і штам пробіотика.
- Скільки життєздатних бактерій (КУО) у штамі до кінця періоду реалізації.
- Рекомендована доза, як довго пити.
- Опис ефекту після застосування.
Форми випуску
Для максимально зручного індивідуального застосування добавок, сьогодні вони представлені в:
-
порошках, таблетках або капсулах. Суха форма дає змогу легко приймати препарат, запивши його достатньою кількістю води;
-
рідкій формі, що вимагає зберігання в холодильнику. Впливає на організм через 2-3 хвилини після прийому;
-
заквасках. Вони служать "сировиною" для приготування в домашніх умовах йогуртів, сирів або кефірів.
-
сорбентах. Препарати нового покоління, що позбавляють організм симптомів інтоксикації.
Рекомендації щодо прийому
-
Перед застосуванням обов'язково необхідно ознайомиться зі складом пробіотика і правилами його прийому.
-
Під час антибактеріальної терапії рекомендується приймати пробіотики за 2 години до прийому антибіотиків або через 2 години, запивши 100 мл негазованої води. Якщо спочатку був пройдений курс антибіотиків (а це 2-3 тижні), то курс пробіотиків має бути у 2-3 рази довшим.
-
У разі гострих хронічних захворювань кишківника курс прийому становитиме 3-4 тижні: сухі форми приймають за годину до їди, рідкі - за 5-10 хвилин.
-
Під час діареї кількість прийомів може досягати 6 разів.
-
Пробіотики в порошках рекомендується розводити теплою водою (до 40°С) і ретельно розмішувати.
Можливі побічні ефекти
На планеті понад 7 мільярдів людей, тому в кожного можуть виникати різні реакції після прийому пробіотиків. Здебільшого побічних дій немає, найімовірніше проявляються відповідні реакції на пристосування до нового продукту (все-таки ви його не щодня приймаєте). Можливий метеоризм, запор або діарея, алергічні реакції на окремі компоненти препарату (свербіж, висипання), але це всього кілька днів, поки організм звикне.
ТОП-5 найкращих пробіотиків
В інтернет-магазині "Джині" представлений широкий асортимент пробіотиків, серед яких ми склали список найкращих, які найбільше користуються популярністю у 2020 році:
-
LactoBif, California Gold Nutrition, пробіотики 5 млрд КУО, 60 капсул. Хороший пробіотик для дорослих, який під час антибактеріальної терапії стане чудовим підтримувальним засобом мікрофлори кишківника. Здатний заповнити дефіцит лакто- і біфідобактерій.
-
Арма Табс, Aur-ora, ліофілізований порошок Мацуна, 60 таблеток. Ефективний пробіотик із джерелом незамінних мікроелементів: фосфор, магній, кальцій, білок; вітамін D і А, а також корисних бактерій. Рекомендується до раціону як дорослим, так і дітям від 3 років.
-
Garden of Life, RAW Probiotics Ultimate Care, 30 вегетаріанських капсул. Цілісна харчова добавка для поповнення втрачених бактерій, яку слід приймати раз на день. У порції 100 млрд живих лакто- і біфідобактерій.
-
Пробіотик-10, Probiotic 50 Billion, Now Foods, 50 капсул. Містить 10 штамів пробіотичних бактерій для підтримання цілісності оболонки кишківника, детоксикації та активізації захисних механізмів імунної системи.
-
Пробіотики, Dr. Mercola, повний комплекс, 30 капсул. Стійкий продукт до шлункової кислоти та жовчі, який за добу збагачує мікрофлору 70 млрд КУО. Ефективна харчова добавка для відновлення мікробіоти кишечника.