Пробіотики (англ. Probiotics) - це лікарські препарати або біологічно активні домішки до їжі, які містять у своєму складі мікроорганізми, що є представниками нормальної мікрофлори кишківника людини, або продукти їхньої життєдіяльності.

Хороший пробіотик здатний запобігти розмноженню патогенних бактерій та їхньому негативному впливу на організм, при цьому небажані бактерії витісняються, а захисні функції імунітету активізуються.

Користь пробіотиків

Основоположник концепції пробіотиків для людини Ілля Мечников свого часу намагався створити "теорію правильного життя", в основі якої "вивчення людської природи, встановлення засобів для виправлення її дисгармонії".

Так, учений назвав дієвими методами подовження життя: дієту, гігієну, нормалізацію режиму праці та відпочинку, а також додавання до щоденного раціону молочнокислих бактерій прототипів сучасних пробіотиків, про які світ чує з 1965 року.

Наш кишківник - це основа загального імунітету, який контролює відповіді на білки, одержувані з їжі, патогенні організми (віруси, бактерії, паразити). Тому, пробіотики йому потрібні для:

  • збільшення числа корисних бактерій;

  • зменшення кількості патогенних мікроорганізмів;

  • стимулювання імунних механізмів слизової оболонки кишечника;

  • усунення супероксидних радикалів;

  • перетравлення їжі та конкуренції за поживні речовини з патогенами.

У яких продуктах містяться пробіотики

У натуральному вигляді пробіотики доступні в таких продуктах:

  1. Йогурт - насичений лакто- і біфідобактеріями, містить активні живі культури. Зазначається, що чим менший термін зберігання йогурту, тим він корисніший.

  2. Кефір. Містить корисні дріжджі.

  3. Капуста квашена. Один із найкращих ферментованих продуктів, що містить вітаміни груп А, В, Е, Р, С.

  4. Мариновані огірки. Сприяють росту корисних бактерій.

  5. М'які сорти сирів (рікота, фета, моцарелла, камамбер, брі) легко переживають кисле середовище і доставляють корисні речовини в кишечник.

  6. Ацидофільне молоко - сквашене молоко з ацидофільної бактерії, молочних дріжджів. Пригнічує діяльність гнильних бактерій.

  7. Зелені оливки. Містять лактобацили, які виводять з організму шлаки і токсини.

  8. Темний шоколад. Для розщеплення корисних мікробів у товстому кишківнику; солодощі містять харчові волокна та поліфеноли, що ферментуються, потім всмоктуються.

Також пробіотики можна отримати з часнику, цикорію, яблук, бананів, топінамбура, вівса. Вони забезпечують ріст корисного мікробіома кишківника, знижують процеси газоутворення, зменшують бродіння, а також чинять профілактичний вплив на появу диспепсичних розладів.

Види пробіотиків

На сьогодні відомо близько 60 видів пробіотиків. У їхній основі молочні бактерії:

  • лактобактерії (Lactobacillus)

  • біфідобактерії (Bifidobacterium)

  • сахароміцети (Saccharomyces cerevisiae)

  • кишкові палички (E. coli)

  • інші різновиди бацил Bacillus

Якщо говорити про пробіотики в препарат, то є:

  • Монокомпонентні пробіотики. В основі продукту один рід бактерій - лакто-, біфідо- або лактобактерії.

  • Полікомпонентні на основі ацидофільних і молочнокислих паличок, ентерококів і біфідобактерій для профілактики дисбактеріозу.

  • Симбіотики - сукупність про- і пребіотиків у складі біодобавок або продуктів для підтримки здоров'я мікрофлори кишечника.

  • Пост-біотики - продукти метаболізму пробіотиків, що мають позитивний вплив на кишкову мікробіоту.

За технологією виробництва, пробіотики бувають рідкими (легко і швидко засвоюються) і виготовленими на основі субстрату (свічки, порошки, таблетки або ж капсули).

Якісність забезпечується, якщо бактерії:

  • мають високу життєдіяльність під час проходження всіх відділів ШКТ;

  • не чинять патогенного впливу на макроорганізм;

  • зберігають високу концентрацію після заселення ШКТ (не менше 106 КУО/мл);

  • мають високу антагоністичну здатність до патогенних штамів і високу адгезивну активність до кишкового епітелію.

Коли вживати пробіотики

На думку професора ізраїльського вченого Ерана Елінава, не можна пробіотики називати "універсальним" і ефективним засобом для всіх підряд.

У цьому сенсі купівля пробіотиків у супермаркеті - без індивідуалізації, без адаптації до потреб організму-господаря чи бодай частини популяції, досить безглузда.

Ефективність пробіотиків від початку залежить від мети - для чого їх приймати. Одні спрямовані на конкретний терапевтичний вплив, а інші, наприклад, на зниження маси тіла. Крім цього, під час вибору пробіотиків звертають увагу на їхню кількість, що обчислюється в колонієутворювальних одиницях (КУО). Тому для когось вважатиметься корисним той, у якому 1-3 млрд КУО, а комусь і 20 млрд КУО.

Ще пробіотик повинен мати адгезивні властивості - "прилипати" до стінок товстої кишки, а не пройти транзитом через ШКТ.

Ці правила потрібно пам'ятати, коли йтиметься про початок прийому пробіотиків. Найчастіше їх призначають:

  • під час антибактеріальної терапії та застосування лікарських препаратів (НПЗЗ);

  • для збільшення чисельності фагоцитів, лімфоцитів, імуноглобулінів, зміцнюючи імунну систему;

  • для збалансування харчування, коли з їжею не надходить достатньо клітковини, а навпаки, є надлишок жирів і вуглеводів, що провокують запальні процеси в кишечнику;

  • для лікування синдрому подразненого кишечника, діареї (від ротавірусної інфекції);

  • під час загострення хронічних захворювань, спричинених тютюнопалінням і надмірним вживанням алкоголю;

  • у разі бактеріального вагінозу;

  • для перетравлення і засвоєння лактози;

  • для нормалізації кров'яного тиску;

  • для зниження рівня холестерину, тригліцеридів; полегшують навантаження на функції печінки;

  • для запобігання розвитку екземи у новонароджених;

  • для зниження симптоматики сезонної, істинної алергії;

  • при профілактиці карієсу;

  • для підтримки ремісії при виразковому коліті;

  • для надання протипухлинного й антиканцерогенного ефекту;

  • коли екологічна обстановка, постійні стреси спричиняють занепад сил, стан пригніченості;

  • для профілактики поширених інфекцій у спортсменів.

Які бувають покоління пробіотиків

Сьогодні виділяють 4 покоління пробіотиків:

Покоління

Що являє собою

Який вплив

І

містять якийсь один вид бактерій

профілактика дисбактеріозу в легкому ступені

ІІ

складаються з сім'явивідних антагоністів, які не живуть у кишечнику, але здатні пригнічувати патогенні мікроорганізми

розлад кишківника легкого та середнього ступеня

ІІІ

симбіотики (містять кілька видів бактерій)

для поліпшення засвоєння їжі та абсорбції, зниження рівня глюкози в крові

ІV

синбіотики (комбіновані препарати з бактерій і додаткових речовин)

для розмноження корисних бактерій у кишечнику за рахунок відмінного енергетичного обміну

Як правильно вибрати пробіотик

  1. Перед покупкою розмаїття пробіотиків, проконсультуйтеся з лікарем, який підбере спрямованість препарату.

  2. Для профілактичної мети підійде чергування препаратів на основі лакто- або біфідобактерій; якщо є запалення шлунково-кишкового тракту, то підійдуть комплекси добавок; якщо кишківник уражений вірусом, то підійдуть лактобактерії; для терапії розладів середньої тяжкості кишківника - спочатку курс лактобактерії, біфідобактерії, потім непатогенні ентерококи.

  3. Купуючи, зверніть увагу на виробника, розташування потужностей, його стійкість на ринку добавок, наявність відгуків.

  4. Безпосередньо продукт має містити таку інформацію:

    1. Клас, вид і штам пробіотика.
    2. Скільки життєздатних бактерій (КУО) у штамі до кінця періоду реалізації.
    3. Рекомендована доза, як довго пити.
    4. Опис ефекту після застосування.

Форми випуску

Для максимально зручного індивідуального застосування добавок, сьогодні вони представлені в:

  • порошках, таблетках або капсулах. Суха форма дає змогу легко приймати препарат, запивши його достатньою кількістю води;

  • рідкій формі, що вимагає зберігання в холодильнику. Впливає на організм через 2-3 хвилини після прийому;

  • заквасках. Вони служать "сировиною" для приготування в домашніх умовах йогуртів, сирів або кефірів.

  • сорбентах. Препарати нового покоління, що позбавляють організм симптомів інтоксикації.

Рекомендації щодо прийому

  • Перед застосуванням обов'язково необхідно ознайомиться зі складом пробіотика і правилами його прийому.

  • Під час антибактеріальної терапії рекомендується приймати пробіотики за 2 години до прийому антибіотиків або через 2 години, запивши 100 мл негазованої води. Якщо спочатку був пройдений курс антибіотиків (а це 2-3 тижні), то курс пробіотиків має бути у 2-3 рази довшим.

  • У разі гострих хронічних захворювань кишківника курс прийому становитиме 3-4 тижні: сухі форми приймають за годину до їди, рідкі - за 5-10 хвилин.

  • Під час діареї кількість прийомів може досягати 6 разів.

  • Пробіотики в порошках рекомендується розводити теплою водою (до 40°С) і ретельно розмішувати.

Можливі побічні ефекти

На планеті понад 7 мільярдів людей, тому в кожного можуть виникати різні реакції після прийому пробіотиків. Здебільшого побічних дій немає, найімовірніше проявляються відповідні реакції на пристосування до нового продукту (все-таки ви його не щодня приймаєте). Можливий метеоризм, запор або діарея, алергічні реакції на окремі компоненти препарату (свербіж, висипання), але це всього кілька днів, поки організм звикне.

ТОП-5 найкращих пробіотиків

В інтернет-магазині "Джині" представлений широкий асортимент пробіотиків, серед яких ми склали список найкращих, які найбільше користуються популярністю у 2020 році:

  • LactoBif, California Gold Nutrition, пробіотики 5 млрд КУО, 60 капсул. Хороший пробіотик для дорослих, який під час антибактеріальної терапії стане чудовим підтримувальним засобом мікрофлори кишківника. Здатний заповнити дефіцит лакто- і біфідобактерій.

  • Арма Табс, Aur-ora, ліофілізований порошок Мацуна, 60 таблеток. Ефективний пробіотик із джерелом незамінних мікроелементів: фосфор, магній, кальцій, білок; вітамін D і А, а також корисних бактерій. Рекомендується до раціону як дорослим, так і дітям від 3 років.

  • Garden of Life, RAW Probiotics Ultimate Care, 30 вегетаріанських капсул. Цілісна харчова добавка для поповнення втрачених бактерій, яку слід приймати раз на день. У порції 100 млрд живих лакто- і біфідобактерій.

  • Пробіотик-10, Probiotic 50 Billion, Now Foods, 50 капсул. Містить 10 штамів пробіотичних бактерій для підтримання цілісності оболонки кишківника, детоксикації та активізації захисних механізмів імунної системи.

  • Пробіотики, Dr. Mercola, повний комплекс, 30 капсул. Стійкий продукт до шлункової кислоти та жовчі, який за добу збагачує мікрофлору 70 млрд КУО. Ефективна харчова добавка для відновлення мікробіоти кишечника.