
Вітамін Е - це життєво важливий жиророзчинний вітамін, властивості якого найбільше посилюються за рахунок молекули альфа-токоферолу. Звідси і друга назва вітаміну - "Токоферол" (грец. tokos - потомство, і phero - нести). Він має кардіопротекторний, антиоксидантний, судинорозширювальний, антитромбоцитарний і протизапальний вплив на організм, підтримує репродуктивну функцію. Відчувають дефіцит токоферолу вкрай рідко, але якщо знадобиться його заповнити, то не важко буде знайти вітамін Е в продуктах.
Джерела вітаміну Е
Продукти, що містять вітамін Е, - це насамперед рослинні олії, морепродукти, овочі та фрукти, горіхи й крупи, у кожному з яких міститься певна доза токоферолу. Тому пропонуємо більш детально ознайомиться з вітамінами Е в продуктах (таблиця).
Продукт |
Порція |
Кількість токоферолу |
Мигдаль |
30 г |
7.4 мг |
Насіння соняшнику |
100 г |
36.3 мг |
Шпинат |
100 г |
2.1 мг |
Рослинні олії (оливкова, соняшникова, канолова) |
1 ст. л |
добова норма |
Мигдаль |
100 г |
26.2 мг |
Кедрові горіхи |
30 г |
2.6 мг |
Авокадо |
половина |
2 мг |
Броколі |
100 г |
1.5 мг |
Фрукти і ягоди (малина, ожина, шовковиця, манго, персики, абрикоси) |
100 г |
1.5 мг |
Оливки |
склянка |
20% від добової норми |
Морепродукти (креветки, лангусти, устриці) |
100 г |
2.2 мг |
Риба (риба-меч, оселедець, лосось) |
100 г |
2.8 мг |
Вміст вітаміну Е в горіхах
Багатими на вітамін Е в продуктах харчування вважаються горіхи, це підтвердило багато міжнародних досліджень (Інститут медицини США, Європейський орган з безпеки харчових продуктів).
Назва горіха |
Порція |
Кількість токоферолу |
Мигдаль |
100 г |
26.2 мг |
Фундук |
100 г |
21 мг |
Арахіс |
100 г |
10.1 мг |
Волоський горіх |
100 г |
2.6 мг |
Фісташки |
100 г |
2.8 мг |
Кешью |
100 г |
5.7 мг |
Пекан |
28 г |
2% від добової норми |
Макадамія |
100 г |
147.3% від добової норми |
Вміст вітаміну Е в овочах і фруктах
Ще одним незамінним щоденним джерелом а-токоферолу вважаються овочі та фрукти. У таблиці ми склали список вітамінів Е в продуктах харчування з найбільшою концентрацією.
Назва |
Концентрація вітаміну Е в мг (на 100 г) |
Квасоля |
3.84 |
Соя |
17.3 |
Горошок зелений |
2.6 |
Картопля |
0.1 |
Цибуля ріпчаста |
0.2 |
Морква |
0.63 |
Помідори |
0.39 |
Апельсин |
0.22 |
Банани |
0.4 |
Груша |
0.36 |
Шипшина |
1.71 |
Яка олія багата на вітамін Е
Цей природний антиоксидант можна гарантовано знайти в рослинних оліях. Добова норма коливається на рівні 1 столової ложки, що зручно при вживанні з їжею. Рекомендується вживати олію холодного віджиму, за такої технології властивості олій принесуть користь. До найбільш концентрованих олій, що містять а-токоферол, відносять:
Назва |
Концентрація вітаміну Е в мг (на 100 г) |
Олія зародків пшениці |
до 350 |
Соняшникова олія |
67 |
Соєва олія |
114 |
Сафлорова олія |
42 |
Арахісова олія |
9.5 |
Олія конопель |
5 |
Кокосова олія |
5 |
Бавовняна олія |
до 110 |
Оливкова олія |
до 10 |
Олія кукурудзи |
до 90 |
Вершкове масло |
1 мг |
Роль вітаміну Е в організмі людини
Переоцінити місце токоферолу в організмі дітей, чоловіків і жінок складно, адже кожному він потрібен у будь-якому віці, в достатній кількості. Джерелами з їжі можуть бути як продукти рослинного походження, морепродукти, олії, так і біологічні добавки бади - зручна форма споживання для тих, хто має індивідуальну непереносимість або керується правилом зручності й точного дозування. Серед важливих позитивних впливів вітаміну Е:
-
Захист від дії вільних радикалів та антивіковий ефект.
-
Синтез білка і забезпечення тканин киснем.
-
Формування червоних кров'яних тілець і м'язових тканин.
-
Підвищення опірності організму до вірусних інфекцій.
-
Нейтралізація продуктів окислення жирів, профілактика утворення тромбів.
-
Живлення клітинних мембран - нервових, м'язових, імунних, статевих, клітин органів, що виробляють гормони.
-
Регулює роботу жіночої та чоловічої репродуктивної систем.
-
Синтезує волокна еластину і колагену, перешкоджаючи виникненню пігментних плям; підвищує здатність до регенерації шкіри, підтримує її водний баланс, здоровий вигляд.
-
Нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту.
Добова норма у вітаміні E
Сьогодні точаться суперечки з приводу оптимального дозування вітаміну Е. Деякі фахівці вважають нормальним добове дозування 10-15 мг, деякі не бачать проблем у дозуванні від 300 до 1000 мг. Але визнаними вважаються такі дозування за віковими категоріями:
-
від 0 до 1 року - 3-4 мг;
-
від 1 до 10 - 6-7 мг;
-
від 11 років 8-10 мг;
-
вагітні та жінки, які годують груддю, - 10-12 мг.
Не останнім фактором при призначенні токоферолу є екологічне середовище, збалансоване харчування, особливі періоди, перебіг хронічних захворювань, онкологія. Усе це має врахувати лікар, щоб зорієнтувати в ефективних нормах споживання.
У яких випадках збільшується доза вітаміну Е
-
У разі недостатнього надходження вітаміну разом з їжею.
-
Проживання в промислових містах, гірській місцевості.
-
Регулярне фізичне навантаження - спорт або робота.
-
Активна фаза росту дітей, період статевого дозрівання.
-
Люди старше 50 років.
-
Проблеми з потенцією у чоловіків.
-
Психоемоційні навантаження.
-
Порушення гормонального балансу в жінок, менопауза.
-
Період відновлення після перенесеного грипу, ГРВІ та інших запальних процесів.
Ознаки дефіциту вітаміну Е
Токоферол бере участь у багатьох життєво важливих процесах організму, боїться світла, але при цьому не реагує на кислоти, луги та високі температури. Його нестача в організмі проявляється такими ознаками:
-
сухість шкірних покривів;
-
погіршення зору;
-
швидка стомлюваність і апатія;
-
ламкість нігтів за рахунок ослаблення міцності нігтьової пластини;
-
м'язова слабкість;
-
анемія;
-
сескуальні розлади;
-
жирові відкладення;
-
дегенеративні зміни серцевого м'яза;
-
підвищена сприйнятливість до інфекційних захворювань;
-
затримка розвитку в дітей;
-
проблеми в роботі печінки (розвиток цирозу).
Користь вітаміну Е для вагітних
-
На стадії планування вагітності вживання вітаміну Е як монопрепарату, або як мультивітамінного комплексу в раціоні, дає основу для розвитку систем, органів і тканин майбутнього малюка.
-
В останні 12 тижнів вагітності надходження токоферолу надає профілактику дефіциту цього вітаміну в дитини.
-
Допомагає регенерувати тканини, нормалізує кровопостачання, артеріальний тиск.
-
Нормалізує роботу органів внутрішньої секреції - яєчників, щитоподібної залози, надниркових залоз, гіпофіза.
-
Балансує роботу естрогену і прогестерону в жінок із порушеним гормональним фоном.
-
Знижує ризик розвитку у дитини вади серця і затримки розвитку.
-
Підтримує свіжий і сяючий колір шкіри, волосся, нігтів жінки.
Прийом вітаміну Е обов'язково обговорюється з лікарем для того, щоб не нашкодити ні собі, ні майбутній дитині.
Вагітні, не забувайте вживати продукти, що містять вітамін Е
Продукти з високим вмістом вітаміну Е:
-
Овочі - морква, броколі, зелена ріпа, капуста, картопля.
-
Фрукти, ягоди - банани, обліпиха, шипшина, авокадо, папайя.
-
Олії холодного віджиму - соняшникова, кукурудзяна, бавовняна, соєва.
-
Горіхи - мигдаль, фундук, арахіс, фісташки, кеш'ю, волоські горіхи.
-
Крупи - пророслі зерна пшениці, бобові, кукурудза, зерна вівса, жито, пшениця, соєві боби.
-
Риба і морепродукти - палтус, оселедець, тріска, лосось, судак, вугор, кальмари.
-
М'ясо - яловичина.
-
Молоко, вершкове масло.
-
Зелень - щавель, шпинат.
Тільки найкращі біодобавки з вітаміном Е ви можете вибрати на сайті інтернет-магазину "Джині" для вашого здоров'я і майбутнього малюка.
Чим загрожує надлишок вітаміну Е
Навіть якщо дозу вітаміну Е підвищити в 10 разів, то шкоди за один раз це не завдасть. Але якщо приймати такі дозування тривало, то можуть виникнути симптоми, які легко сплутати з авітамінозом:
-
сухість шкіри;
-
ламкість нігтів;
-
загальне нездужання;
-
проблеми в роботі шлунково-кишкового тракту.
Особливу увагу під час вживання токоферолу слід звернути вагітним, дітям, людям похилого віку та з хронічними захворюваннями, адже в індивідуальних випадках надлишок може проявлятися підвищеним тиском, порушенням роботи деяких органів, спастичним болем у ділянці серця та шлунка.