Про гліцин

Гліцин - це друга за поширеністю амінокислота для будови тканин, органів, суглобів і м'язів у нашому організмі. Зосереджена до білка колагену та в желатині (складова колагену). Це природна амінокислота, яка насамперед забезпечує енергією нервові, імунні клітини та клітини травної системи. Сприяє зміцненню м'язів, суглобів і хрящів, омолоджує шкіру, покращує травлення, регулює в крові рівень цукру, підвищує здатність концентруватися і уповільнює процес старіння, регулює гормональний фон.

У високих концентраціях виявляється в шкірі, суглобах і сполучних тканинах м'язової тканини, і бере участь у багатьох біохімічних процесах організму. Здатна виводити токсичні речовини і є відмінним природним детоксикантом. Також покращує пам'ять, знімає занепокоєння і забезпечує спокійний сон.

Навіщо приймати гліцин?

  • Для збільшення м'язової маси.

  • Для профілактики саркопенії (втрати м'язової маси й атрофії м'язів).

  • Для стимулювання вироблення гормону росту.

  • Для поліпшення працездатності.

  • Для захисту шкіри від клітинних мутацій і ознак старіння.

  • Для запобігання захворюванням серця і мозку.

  • Для оздоровлення суглобів, зменшення болю, поліпшення гнучкості та діапазону рухів.

  • Для регулювання рівня цукру в крові та зниження ризику розвитку діабету 2 типу.

  • Для збільшення вироблення антиоксиданту глутатіону.

  • Для виробництва червоних кров'яних тілець.

  • Для профілактики виникнення судом, розладів нервової системи, для поліпшення якості сну.

Гліцин і глутатіон

Гліцин допомагає формувати глутатіон, цінний антиоксидант, який бореться з різноманітними ознаками ушкодження клітин під час вікових змін. Його запаси активно зменшуються в літньому віці, але щоб їх заповнити, рекомендується вживання гліцину і цистеїну - попередників глутатіону.

У деяких дослідженнях є дані, які вказують, що гліцин здатний запобігти мутації ракових клітин, і його використовують у таргетній амінокислотній терапії для зупинки росту ворожих клітин. Амінокислоти здатні блокувати їхнє енергопостачання, зменшувати запалення.

Гліцин і колаген

Наша шкіра містить значну кількість колагену, включно з гліцином. Вплив пептидів колагену на зменшення зморшок, підвищення еластичності та зволоженості шкіри, а також омолодження шкіри добре відомий і широко досліджений. Колаген багато в чому зобов'язаний своєю дією високому вмісту гліцину. Комбінація колагену, гліцину, вітаміну С, екстракту виноградної шкірки і кісточок, а також біофлавоноїди можуть стати чудовим комплексом, щоб продовжити молодість і сяйво шкіри.

Гліцин і креатин

Гліцин бере активну участь у біосинтезі креатину. Це такий важливий антивіковий компонент, який допомагає м'язам зберігати свій об'єм, і, як результат, підтримує силу, витривалість і працездатність. Також гліцин - це регенерувальний компонент ваших м'язів: після фізичних навантажень, неконтрольованих навантажень амінокислота допомагає пошкодженим м'язовим волокнам швидше відновлюватися та менше відчувати в тілі больові відчуття.

Амінокислота сприяє виробленню і регуляції гормонів, особливо стероїдних, що регулюють співвідношення жирової та м'язової маси, і використання енергії.

Гліцин: підтримка печінки

У разі ураження печінки алкоголем, прийом гліцину може допомогти відновити уражені клітини. Беручи участь у виробленні антиоксиданту глутатіону, гліцин знижує оксидативний стрес, який може вразити печінку, жовч, жовчні протоки. Він здатен підтримувати в нормі рівні холестерину, фосфоліпідів, вільних жирних кислот і тригліцеридів крові, що в результаті призводить до мінімізації жирової дисфункції печінки.

Тому амінокислота входить до складу багатьох комплексних препаратів для печінки під назвою гепатопротектори.

Цукровий діабет: профілактика за допомогою амінокислоти гліцин

Гліцин значно знижує цукровмісний ефект вуглеводів. Він підвищує чутливість до інсуліну, але не підвищує рівень інсуліну. Також знижує високий рівень жиру в крові, який часто виникає при резистентності до інсуліну.

Для травної системи гліцин вкрай корисний, оскільки зміцнює слизову оболонку перед впливом патологічних мікроорганізмів. Пом'якшує симптоми харчової алергії та харчової непереносимості, при запальних захворюваннях кишківника та порушеннях травлення, таких як синдром подразненого кишківника, хвороба Крона, рефлюкс, коліт, підтримує баланс кишкової флори та бере участь у здоровому розщепленні поживних речовин.

Вплив гліцину на нервову систему

Для нервової системи та функціонування когнітивної сфери гліцин буде корисною добавкою. Він допомагає регулювати деякі поживні речовини, нервові імпульси, підтримуючи електролітичний баланс.

Завдяки своїй ролі у функціях нервів і нейромедіаторів, гліцин впливає на сон, розумову діяльність, почуття, настрій, пам'ять і поведінку. Наприклад, гліцин діє як гальмівний нейромедіатор разом з іншими амінокислотами, такими як таурин і гамма-аміномасляна кислота (ГАМК).

Деякі дані свідчать про те, що гліцин може допомогти знизити гіперактивність мозку і може відігравати роль у лікуванні або профілактиці психічних розладів, включно з нездатністю до навчання, шизофренією, біполярним розладом/маніакальною депресією та епілепсією.

Харчові джерела гліцину

Хоча продукти з високим вмістом білка (м'ясо та молочні продукти) містять деяку кількість гліцину, найкращі джерела амінокислоти - колаген і желатин - які важко дістати. Ці білки отримують не з м'яса, яке люди споживають найбільше, а з викинутих частин тварин: шкіри, кісток, сполучної тканини, сухожиль і зв'язок. Але у зв'язку з веганським способом життя, деякі категорії людей не вживають. Чудовою альтернативою можуть бути такі продукти, як боби, овочі (шпинат, капуста, цвітна капуста, капуста і гарбуз), а також фрукти (банани і ківі).

Амінокислота гліцин також міститься у великих кількостях у желатині - речовині, отриманій із колагену, яку використовують у деяких продуктах харчування. Желатин зазвичай не вживають у великих кількостях, але його можна знайти в рецептах десертів, йогуртів, сирих сирів і навіть морозива.

Як правильно пити гліцин?

Будучи найпростішою амінокислотою, гліцин дуже добре засвоюється, проникаючи в тканини і рідини організму, і швидко покращуючи ваш стан. Гліцин повністю метаболізується до води або вуглекислого газу і легко виводиться з організму.

Для отримання більш високої дози гліцину рекомендується приймати амінокислоту в капсулах, таблетках, порошковій формі. Добова норма може варіюватися від 500 мг до 2000 мг залежно від потреб організму.

Найкращі добавки з гліцином?

Сайт здорового і правильного харчування Джині рекомендує купити гліцин тільки від перевірених брендів. Серед них американські Now Foods, Solgar, Thorne Research, Pure Encapsulations, Life Extension. Також рекомендуємо звернути увагу на українських виробників амінокислоти в таблетках від All Be Ukraine і PALIANYTSIA. Добавки представлені в оптимальних дозуваннях: 500 мг, 1000 мг, що дає змогу починати вживання з маленьких норм, щоб забезпечити поступове звикання без побічних реакцій. Також дозування від 1000 мг дають змогу досягти бажаного ефекту за більш серйозних станів (проблеми нервової системи, жирова дисфункція печінки, атрофія м'язів, передінсультний стан).

Побічні ефекти від гліцину

Якщо приймати гліцин строго за рекомендаціями лікаря або спираючись на рекомендації виробника, то можна не турбуватися про побічні реакції. Якщо ж приймати амінокислоту неконтрольовано, у великих дозах, то можуть спостерігатися індивідуальні реакції з боку центральної нервової системи, судоми, алергія, припухлість, різке падіння артеріального тиску, сонливість, занепад сил, депресія.

Кому не можна приймати гліцин?

  • Під час вагітності та годування груддю.

  • Для роботи, пов'язаної з концентрацією уваги та реакцією.

  • Особам, у яких проявляється індивідуальна непереносимість будь-якого з компонентів, що входять до складу препарату з гліцином.

  • При хронічній артеріальній гіпотонії.

  • При хронічних захворюваннях печінки, нирок.

Резюме

Будучи найпростішою амінокислотою, яка легко і безперешкодно засвоюється організмом, гліцин бере участь у багатьох метаболічних реакціях, допомагає виробляти антиоксидант глутатіон, стимулює вироблення колагену, креатину для профілактики виснаження м'язів. Крім цього, гліцин благотворно впливає на нервову систему, підтримує серце і зміцнює стінки кишківника. Може бути корисний спортсменам, людям похилого віку та людям, які прагнуть зберегти пружну шкіру. Купити гліцин можна в капсулах, таблетках або в комплексі з іншими добавками. Маючи солодкий смак, гліцин можна використовувати як підсолоджувач. Сайт здорового і правильного харчування Джині рекомендує гліцин від 500 мг на порцію від популярних виробників. Приймаючи гліцин, обов'язково зверніться до лікаря, щоб досягти максимально корисного ефекту від живлення організму амінокислотою.