Гриби - суперфуди

Біологічно активні добавки з грибами - унікальний суперфуд, який замінює більшість традиційних продуктів, і в одній порції містить безліч корисних інгредієнтів. Лікувальні гриби - це джерело антиоксидантів, бета-глюканів, вітамінів групи В, міді, селену, калію, білків і вуглеводів, не містять холестерину. Гриби здатні зміцнити імунну, серцево-судинну, травну системи, мають лікувальні, бактерицидні властивості. У Китаї навіть є цілий напрям, який називається "фунготерапія" - терапія грибами.

Сьогодні бади гриби представлені у формі капсул, пігулок, особливо популярні грибні порошки, чаї, кава, які надають звичайним стравам пікантності та насичують їжу корисними нутрієнтами.

Широкий асортимент добавок з грибами ви можете знайти в інтернет-магазині здорового і правильного харчування Джині за низькими цінами, тільки від найкращих виробників біодобавок.

У чому користь грибних добавок?

Бади з грибів вважаються функціональним продуктом, які підкорили світ велнесу. Їх можна використовувати не тільки як джерело харчування, але і як дієтичну добавку для багатьох органів і систем організму.

  1. Для зміцнення імунітету. Гриби володіють імуномодулювальними властивостями, впливають на вироблення лейкоцитів, які беруть участь у передачі сигналів клітин і знищенні чужорідних загарбників і пошкоджених клітин.

  2. Антиоксидантний захист організму. Грибні добавки здатні блокувати дію окисного стресу на організм, запобігають шкоді від екологічних небезпек, знижують ризик захворювань, спричинених пошкодженням вільними радикалами.

  3. Здоровий і сяючий вигляд шкіри. Регулярне вживання грибних добавок позитивно впливає на шкіру, зокрема зменшують тонкі лінії, зморшки та пігментні плями.

  4. Здоров'я кишківника. Кишечник містить лімфатичну тканину, головне завдання якої передавати сигнали та формувати здорову імунну відповідь. Гриби підтримують здорове травлення і підвищують здатність перетравлювати різні види продуктів без шкоди кишківнику. Містять пребіотики, які є кормом для корисної мікрофлори.

  5. Підвищення клітинної енергії. Гриби здатні надавати профілактику хронічної втоми, збільшувати енергоресурси, налагоджувати цикли сну, блокувати запальні процеси в організмі.

  6. Нормалізація рівня цукру в крові. Лікувальні гриби майтаке і чага здатні знизити поганий холестерин, а також стабілізувати рівень глюкози в крові.

  7. Нормалізують самопочуття. Прийом добавок із грибами має кумулятивний ефект. Це означає, що навіть якщо у вас немає конкретних скарг на своє здоров'я, добавки покращують настрій, накопичуються в організмі та захищають його від можливих збоїв.

Види грибів та їхня користь для здоров'я

Мікологія - це спеціальна наука про гриби, і вона свідчить про те, що існує понад 1,5 млн видів грибів, але не всі вони їстівні та корисні для людського організму, деякі несуть смертельну небезпеку. У нашому блозі ми розглянемо Бади на основі грибів, які досліджувалися століттями.

Результати досліджень доводять, що для організму прийом цих грибів безпечний.

Гриби рейші

Лінчжі, печериці художника, ведмежий хліб, ганодерма - це все синонімічні назви грибів рейші, яких налічується у світі близько 80 видів. Ці гриби здебільшого ростуть на мертвих або вмираючих деревах, відрізняються зовнішнім виглядом, але мають однакові терапевтичні властивості.

Упродовж 2000 років гриби рейші вважалися грибами безсмертя, і застосовувалися в Китаї даоськими ченцями для заспокоєння, а також для поліпшення їхніх медитативних практик. Також гриби використовували для збільшення тривалості життя, запобігання старінню, підвищення енергії ци, легкості. Всі ці давні властивості гриб зберіг і сьогодні його можна купити як біодобавки. Вони містять більш концентровану кількість бета-глюканів, вітамінів і мінералів, тритерпенів, стеринів.

  • Бета-глюкани блокують поширення в організмі чужорідних клітин, зміцнюють імунні функції.

  • Тритерпени чинять антиоксидантну дію на організм і знімають симптоми алергічної реакції, також беруть участь у нормалізації артеріального тиску.

Гриби рейші мають властивості адаптогенів і допомагають організму швидше адаптуватися до фізичних і психоемоційних навантажень.

Якщо ви приймаєте екстракт рейші, вам необхідно звернутися до рекомендацій виробника. Екстракти можуть бути різної концентрації, наприклад, у співвідношенні 4:1 або 10:1. Дозування залежатиме від сили екстракту. Якщо ви приймаєте сушений порошок рейші, загальноприйнята доза становить 1000 мг один або два рази на день.

Лікарські гриби рейші вважаються безпечними для вживання, але з обережністю їх слід вживати людям з такими захворюваннями печінки, як гепатит і цироз, тим, хто страждає на низький артеріальний тиск, і погане згортання крові. Якщо жодних хронічних захворювань немає, то гриби абсолютно безпечні, тільки підвищені дозування, можливо, спричинять легкі розлади шлунка.

Їжовик гребінчастий

Левова грива, дідова борода, ямабушитаке, помпон або ж їжовик гребінчастий, саме так називають гриб, який візуально нагадує щось об'ємне. Традиційна китайська медицина використовувала цей гриб для підтримання здоров'я мозку та профілактики неврологічних захворювань. Їжовик забезпечує живлення мозку, долаючи гематоенцефалічний бар'єр, щоб напряму підтримувати клітини мозку, містить бета-глюкани для підтримки здоров'я імунної системи.

Також серед позитивних властивостей гриба:

  • Поліпшення настрою, профілактика симптомів депресії.

  • Стимулювання мозкової та когнітивної активності. Гриб діє як ноотропний препарат, відновлюючи клітини мозку. У ньому містяться 2 важливі компоненти, які стимулюють фактор росту нервів і нейротрофічний фактор головного мозку, - це еринацини та гериценони.

  • Антиоксидантний захист організму. Гриби нейтралізують вільні радикали, що утворюються в наших клітинах. Також БАДи з екстрактами грибів їжачника допомагають протидіяти ушкодженню тканин, спричиненому окислювальним стресом і запаленням у всьому тілі.

Чага

Чорна маса, поліпор клінкеру, поліпор виразки берези, шлаковий конк, стерильна гниль стовбура конка або ж просто гриб чага. Суперпродукт, який здебільшого поширений у холодних кліматичних умовах - Сибіру, Північній Канаді, Алясці, північній Європі. Вважається багатим джерелом вітамінів групи В, вітаміну D, калію, рубідію, кальцію, магнію, марганцю, селену, цинку, міді, амінокислот. Багато років використовували для зміцнення імунітету, профілактики вірусних та інфекційних захворювань, але сьогодні, крім підтримки імунітету, гриб чага має й інші позитивні властивості для організму:

  1. Детоксикація печінки. Добавки на основі грибів чаги містять велику кількість поліфенолів, які діють як антиоксиданти. Вони захищають від вільних радикалів, які можуть призвести до пошкодження печінки та інших органів.

  2. Підтримка кишкової мікрофлори. Активні інгредієнти чаги здатні пригнічувати ріст бактерії Helicobacter pylori, яка вважається причиною розвитку виразки шлунка. Гриб блокує передачу сигналів між бактеріальними клітинами.

  3. Стабілізація рівня холестерину та цукру в крові. Активні інгредієнти гриба впливають на зниження ліпопротеїнів низької щільності, а також надають профілактику високого артеріального тиску, пригнічуючи запалення, викликані окислювальним стресом.

  4. Профілактика утворення каменів у нирках. Гриб чага багатий на такі речовини, як оксалати. Вони, зв'язуючись із кальцієм в організмі під час травлення, виводяться разом із калом, але якщо оксалати не зв'язуються з кальцієм, людина мало вживає води, то оксалати потрапляють до нирок і утворюють там камені.

Трутовик різнокольоровий

Гриб трутовик має багато різновидів, зокрема трутовик різнобарвний часто можна зустріти в складі біологічно активних добавок. У цьому грибі є 2 речовини - полісахариди пептид і крестин, які чинять терапевтичний вплив на організм. Крім того, гриб трутовик - чудове джерело провітаміну D, мінералів кальцію, заліза, марганцю, міді, бору, доступних у легкозасвоюваній формі, також гриб насичує організм поліненасиченими жирними кислотами і вітамінами групи В.

Впливає на організм позитивно і чинить протизапальну, противірусну, антибактеріальну, антидіабетичну дію. У комплексі з іншими грибними БАД застосовують для профілактики захворювань кишківника (за геморою, дисбактеріозу), сечостатевої системи, діють як м'які проносні та сечогінні засоби, сприятливо впливають на нервову систему, знімаючи симптоми тривожності, страху.

Кордицепс

Користь гриба кордицепса також підтверджує стародавня китайська медицина. Сьогодні відомо понад 400 видів гриба, але найефективнішим для здоров'я прийнято вважати Cordyceps sinensis. Він має антиоксидантні та протизапальні властивості, підвищує енергоресурси, підвищує активність і витривалість, лібідо, показаний для діабету, холестерину та інфекцій верхніх дихальних шляхів.

Cordyceps sinensis важко зібрати, і його ціна становить понад 9 000 доларів США за фунт, у Китаї - до 20 000 доларів. З цієї причини більшість добавок кордицепса містять синтетично вирощену версію під назвою Cordyceps CS-4. Щоб гарантувати, що ви купуєте високоякісні добавки кордицепса, шукайте бренди, які мають печатку Фармакопеї США (USP) або NSF International (NSF). Це сторонні організації, які гарантують, що добавки містять інгредієнти, зазначені на етикетці, без домішок. Гриби добавки на сайті Djini доступні у формі капсул, порошку від брендів Now Foods, Solaray.

Гриб Шиітаке

Шварцвальдський гриб, дубовий або чорний гриб, донго, шанку - це все гриби шиїтаке. Основне місце проживання - мертві листяні породи, включно з ши, буком, кленом, дубом і тополею. Такий гриб - справжній суперпродукт, який є багатим джерелом вітаміну А, рибофлавіну, кобаламіну, вітаміну С і D, а також кальцію, міді, заліза, селену, цинку і марганцю, ганодеринових кислот. Усі ці інгредієнти дають змогу застосовувати добавки з грибами для профілактики застудних захворювань і зміцнення імунітету, для насичення, для профілактики нерівностей шкіри й акне, для ліпшого засвоєння "сонячного вітаміну D", для поліпшення метаболізму й профілактики ожиріння, окислювального стресу.

Майтаке

"Танцюючий гриб" японською, лісова курка або голова барана, хмарний гриб англійською - всі ці дефініції про гриб майтаке. Поширений на північному сході Японії, Європі, Азії та східній частині північноамериканського континенту, росте біля підніжжя дуба, в'яза і клена. Лікувальні властивості майтаке були відомі світу понад 3000 років тому. Серед популярних властивостей:

  • створення макрофагів, Т-клітин, природних клітин-кілерів і нейтрофілів, які підвищують імунну здатність організму;

  • підвищення чутливості до інсуліну завдяки унікальному полісахариду в складі - х-фракції;

  • насичення організму завдяки клітковині та калорійності екстрактів грибів;

  • поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту;

  • регулювання високого артеріального тиску і рівня холестерину;

  • стабілізація загального самопочуття.

грибы бады

Грибна кава, чай і какао

Капсули найлегше приймати, бо вони не потребують приготування, чого не скажеш про грибний порошок.

Його можна комбінувати з улюбленими стравами - додавати в каші, суп, салати, а також улюблені напої - каву, чай і навіть какао.

  1. Грибна кава - це суміш подрібнених на порошок грибів і кави у співвідношенні 1:1. Для кави найчастіше використовують неїстівні, а лікувальні гриби, наприклад, шиїтаке, чага, кордицепс, левова грива. За смаком вона нічим не відрізняється від звичайної кави, але деякі гурмани вловлюють легкі горіхові нотки. Такий напій не тільки бадьорить, підвищує активність, а й зміцнює імунітет, насичує і служить справжнім адаптогеном. Продається в зіп-пакетиках, стіках.

  2. Грибний чай - це альтернатива грибній каві, якщо ви не гурман. Такий чай готовий до вживання, якщо пройшов процес висушування і подрібнення. Іноді вирізняється м'ясним, землистим, злегка гіркуватим, але при цьому пряним смаком.

  3. Грибний какао - це завжди органічна суміш грибів, цукрозамінника, додаткових прянощів, яку можна приймати вранці або ж перед сном. Какао здатне розслабляти, покращує мозковий кровообіг, сприяє концентрації уваги, а в поєднанні з грибною сумішшю, готове грибне какао - чудовий напій із приємним смаком. Його можна комбінувати з водою або ж молоком (коров'ячим чи веганським).

Як чергувати всі види лікувальних грибів

Кожна добавка має різні профілактичні ефекти на організм. Вище ми розглянули тільки найпопулярніші гриби:

  • Рейші - для довголіття;

  • Їжовик гребінчастий - для мозку і профілактики захворювань нервової системи;

  • Чага - для очищення організму;

  • Трутовик різнокольоровий - для профілактики захворювань кишечника;

  • Шиітаке - для профілактики вірусних та інфекційних захворювань;

  • Майтаке - для профілактики ожиріння.

Комбінувати гриби можна, оскільки вони діють синергетично, головне не перевищувати дозування, тим паче, що на етикетках усіх біодобавок є інформація про добову норму і процентне співвідношення грибних сумішей. Але пам'ятайте, що приймання будь-яких біодобавок має завжди обговорюватися з вашим лікарем, оскільки не всі цілющі гриби можуть вам підійти.