Що таке вітамін К

Вітамін К представляє групу жиророзчинних хімічних сполук. Був відкритий під час проведення дослідження на курчатах. Тварини, яких годували знежиреною їжею, що не містила стеролів, з додаванням вітамінів А і D, виробляли холестерин, але мали кровотечі в підшкірній клітковині та м'язах, що свідчило про наявність жиророзчинної речовини, відповідальної за згортання крові. Саме від слова "коагуляція" був придуманий термін вітамін К. Дев'ять років потому з листя люцерни вперше було виділено вітамін К. Карл Дам і Едвард Дойзі, які описали хімічну структуру вітаміну К, отримали Нобелівську премію за свої відкриття.

Вітамін К всмоктується в клітини слизової оболонки тонкої кишки за допомогою жовчних кислот і ферментів підшлункової залози, а потім вивільняється в лімфатичні судини. Далі вітамін транспортується в печінку, де він переупаковується в специфічні білки для подальшого транспорту в кровотоці, впливаючи на згортання крові. Міститься також у печінці та інших тканинах, включно з мозком, серцем, кістками та підшлунковою залозою.

Оскільки вітамін К - це група з вітаміну К1, К2 і К3, кожен з них відрізняється властивостями і відіграє важливу роль для здоров'я людини:

  • Вітамін К1 (фітоменадіон або філохінон) - гомогенна речовина, що синтезується рослинами. Коли надходить в організм з їжею, засвоюється на 30-70%.

  • Вітамін К2 (менахінон) виробляється бактеріальною флорою організму (наприклад, Bacteroides fragilis, Eubacterium lentum, Lactococcus spp), він також присутній у ферментованих продуктах. Вітамін К2 позначений символом МК разом із кількістю ізопреноїдних залишків, що утворюють бічний ланцюг. За даними вчених, вітамін К2 засвоюється практично на 100%.

  • Вітамін К3 (менадіон) являє собою провітамін, отриманий тільки синтетичним шляхом. Він розчиняється у воді й характеризується вищою біодоступністю, ніж природний вітамін К1.

Користь для організму вітаміну К

Коагуляція

Цей процес означає, що у відкритій рані утворюється кров'яний згусток, і кров може згорнутися. Цей згусток крові змушує рану закритися, і ми не стікаємо кров'ю до смерті. Вітамін К активує необхідні для цього процесу фактори згортання крові.

Регуляція балансу кальцію в організмі для здоров'я кісток і артерій.

Вітамін К активує білки, які контролюють транспорт кальцію в організмі. З відкриттям білків Gla вчені дізналися, що вітамін К необхідний для багатьох інших важливих процесів в організмі, а не тільки для згортання крові. Білок Gla остеокальцин, що міститься в кістках, відповідає за зберігання кальцію в кістках. Білок Gla у стінках артерій називається матриксним білком Gla і запобігає відкладенню кальцію в артеріях. Такі відкладення кальцію сприяють затвердінню артерій і є явною ознакою можливого захворювання серця.

Оцінка контрольованих досліджень показала, що вживання вітаміну К2 у вигляді МК-4 може значно знизити ризик переломів кісток.

Підтримка органів травної системи

Завдяки тому, що вітамін К2 виробляється бактеріями, їхню кількість постійно потрібно підтримувати. Ферментовані овочі, спіруліна, молочні продукти (кефір) заохочують ріст пробіотиків у кишківнику та коагулянту вітаміну К2.

Профілактика діабету

Через те, що організм не може нормально використовувати глюкозу, є ризик розвитку діабету. При цьому захворюванні підшлункова залоза виробляє занадто мало інсуліну (діабет тип 1) або організм не реагує належним чином на вироблюваний інсулін (діабет тип 2). Як результат, у крові підвищується рівень глюкози, розвивається підвищена потреба в сечовипусканні, незвично сильна спрага або незрозуміла втрата ваги.

При діабеті 2 типу розвивається зростає ризик переломів. Ймовірно, це пов'язано з неповною активацією Gla-білка остеокальцином (через нестачу вітаміну К). Вчені вивчили вплив кісткових клітин на енергетичний баланс і виявили, що остеокальцин відіграє вирішальну роль у регуляції активності інсуліну.

Форми вітаміну К

Існує дві форми вітаміну К:

  1. К1, філохінон: ця форма зустрічається в рослинах і надходить з їжею. Філохінон краще засвоюється разом із жиром, нетоксичний.

  2. К2, менахінон: ця форма виробляється бактеріями в кишечнику, але тільки в невеликих кількостях. Найчастіше її можна зустріти в складі біологічно активних добавок.

Вітамін К2 (який часто можна зустріти в біодобавках) випускають у різних формах, які пронумеровані від МК-1 до МК-13, найважливішими є МК-4 і МК-7. Обидві форми дуже схожі, відрізняються тільки періодом напіввиведення. Вітамін К2 МК-4 виводиться з організму набагато швидше і його слід приймати кілька разів на день. Навпаки, K2 MK-7 має набагато триваліший період розпаду і має найбільший вплив на здоров'я.

Японські вчені стверджують, що добавки з вітаміном К2 МК-7 активують білки остеокальцину, завдяки чому кальцій не накопичується в артеріях, а досягає потрібних місць в організмі людини. Крім того, якщо він осідає в них, то виводиться з них завдяки вітаміну К2. Вітамін також активує білки MGP (Matrix GLA Protein), що відповідають за транспорт кальцію в організмі.

Вкрай важливо, що вітамін К2 МК-7 розчинний у жирах, і без них організм його не засвоїть. Тому щоразу, коли ми приймаємо вітамін, як у вигляді добавки, так і з їжею, ми маємо пам'ятати про те, що потрібно приймати його з їжею, яка містить жир.

Важливі відмінності між філохіноном K1 і менахіноном K2

  • Вітамін К2 більш ефективно, ніж К1, пригнічує відкладення кальцію в артеріях, благотворно впливає на рівень холестерину, має деяку протипухлинну активність.

  • К2 є антиоксидантом, який у 15 разів сильніший, ніж К1.

  • Дослідження показали, що вітамін К2 важливіший, ніж вітамін К1, для здоров'я кісток, хрящів і кровоносних судин. Також тому, що він краще розподіляється в організмі та тканинах після прийому всередину, а також тому, що не так швидко виводиться з організму.

  • К2 краще засвоюється з їжі порівняно з К1, засвоєння МК-7 до 10 разів краще, ніж засвоєння вітаміну К1 з рослинної їжі.

Дефіцит вітаміну К

Діагноз недостатності вітаміну К ставиться на підставі симптомів і даних анамнезу, проведеного з пацієнтом. У лабораторних дослідженнях параметрами, що підтверджують дефіцит цього компонента, є подовжений ПВ (протромбіновий час) і ЧТЧ (частковий тромбопластиновий час).

На щастя, нестача вітаміну К трапляється досить рідко. Якщо дотримуватися правильної дієти, багатої на продукти з вітаміном К, тоді потреби в додаткових дозуваннях не буде. Але що робити, якщо за результатами аналізів у вас виявлено дефіцит?

Явними ознаками нестачі вітаміну К можна назвати:

  1. Схильність до кровотеч у слизових оболонках носа, ясен, ШКТ, сечовидільній системі. З часом вони стають тривалими.

  2. Рясні менструальні кровотечі у жінок.

Наявність проблем із кишківником, глютенова хвороба, хвороба Крона або виразковий коліт можуть спровокувати дефіцит вітаміну К. Захворювання печінки, що виникають внаслідок алкоголізму, деяких видів раку та дефіциту кальцію, також можуть призвести до дефіциту вітаміну К. Крім того, приймання антибіотиків може порушити вироблення та утилізацію вітаміну К кишковою флорою. Протисудомні препарати також впливають на дію вітаміну.

  1. Утворення синців, пов'язаних із внутрішньою кровотечею.

  2. Зниження мінеральної щільності кісток, крихкість і підвищена схильність до переломів.

  3. Підвищена кальцифікація (звапніння) артеріальних судин.

  4. Чорний колір випорожнень може бути ознакою шлунково-кишкової кровотечі, а значить нестачі вітаміну К.

  5. Погана концентрація, зниження працездатності та млявість, головні болі.

  6. Підвищена сприйнятливість до інфекцій унаслідок ослаблення імунної системи.

  7. Геморагічна хвороба у новонароджених - схильність до кровотеч.

Чим небезпечний надлишок?

Вітамін К майже ніколи не накопичується в організмі, але швидко метаболізується. Надлишки виводяться через кишечник або нирки. Надлишок або навіть отруєння вітаміном К нешкідливі для дорослих. Але можуть розвиватися індивідуальні реакції, такі як підвищене потовиділення і відчуття жару, стрибки артеріального тиску, алергічні реакції.

Однак із немовлятами ситуація інша. Новонароджені, які отримують занадто багато вітаміну К, накопичують білірубін. Білірубін - це побічний продукт, що утворюється під час розпаду гемоглобіну, пігменту червоної крові. Надлишок білірубіну в крові спричиняє пожовтіння шкіри та слизових оболонок (так звана жовтяниця). Єдине пожовтіння шкіри нешкідливе і легко лікується підвищеним споживанням рідини і світлотерапією.

Інакше йде справа з особливо високими або швидко зростаючими рівнями білірубіну. Якщо відходи перетинають гематоенцефалічний бар'єр і потрапляють у мозок дитини, він може бути серйозно пошкоджений. Щоб уникнути такого ризику, іноді всю кров новонародженого необхідно замінити шляхом обмінного переливання.

Скільки вітаміну К потрібно на день?

Потреба у вітаміні К визначається віком, фізичними, розумовими навантаженнями, наявністю хронічних або аутоімунних захворювань, рівнем дефіциту, а також метою, для чого вітамін необхідно приймати.

  • діти до 4 місяців - 4 мкг

  • від 4 місяців до року - 10 мкг

  • діти 1-4 роки - 15 мкг

  • діти 4-7 років - 20 мкг

  • діти 7-10 років - 30 мкг

  • діти 10-13 років - 40 мкг

  • діти 13-15 років - 50 мкг

У підлітковому віці та старшому, потреба у вітаміні К розподіляється між чоловіками і жінками по-різному:

Чоловіки

  • 15-19 років - 70 мкг

  • 19-25 років - 70 мкг

  • 25-50 років - 70 мкг

  • 51-65 років - 80 мкг

  • старше 65 років - 80 мкг

Жінки

  • 15-19 років - 60 мкг

  • 19-25 років - 60 мкг

  • 25-50 років - 60 мкг

  • 51-65 років - 65 мкг

  • старше 65 років - 65 мкг

Жінкам під час вагітності та годування груддю рекомендується щодня отримувати 60 мкг вітаміну К. Половину краще брати з продуктів харчування, решту - приймаючи добавки з вітаміном К. Такі норми пов'язані з тим, що вітамін К розподіляється між мамою і дитиною, яка через грудне молоко його отримує. Під час перших медичних оглядів педіатр може запропонувати прийом вітаміну К1 у краплях або внутрішньом'язово. Профілактичне введення вітаміну К після народження протидіє дефіцитним кровотечам у кишечнику, ділянці пупка та головному мозку.

Кому потрібно приймати вітамін К

Беручи участь у виробленні протромбіну, остеокальцину, білка Matrix Gla і білка гена 6, вітамін К необхідний людям:

  • для згортання крові;

  • для міцних кісток;

  • для профілактики накопичення атеросклеротичних бляшок;

  • для міцних судин;

  • для якнайшвидшого відновлення організму після хірургічного втручання;

  • для зростання корисної мікрофлори кишківника.

Переваги вітаміну К2 менахінон-7

  1. Вітамін К2, менахінон-7, тобто МК-7, перевершує філохінон (К1), що міститься в рослинах, за кількома параметрами.

  2. МК-7 ефективніше засвоюється з їжі, тобто біодоступність вища. Споживання МК-7 приблизно в 10 разів краще, ніж споживання К1 з рослинної їжі. І він краще розподіляється в кровоносній системі і тканинах, ніж К1.

  3. МК-7 значно довше ефективний, ніж МК-4 або філохінон. Його прийом призводить до більш збалансованого статусу вітаміну К.

  4. МК-7 в основному надходить із природних джерел (бактерій). Вітаміни К1 і МК-4, що містяться в харчових добавках, здебільшого виробляються синтетичним шляхом.

  5. Завдяки тривалому періоду напіврозпаду і гарному розподілу в тканинах МК-7 досить ефективний за набагато нижчих доз (близько 50 мкг на день).

Продукти з вітаміном К

Багатими джерелами вітаміну К у харчуванні є переважно зелені овочі:

  • Квашена капуста - 1540 мкг/100 г

  • Натто (ферментовані соєві боби) - 1100 мкг/100 г

  • Кале - 800 мкг/100 г

  • Шпинат, петрушка - понад 300 мкг/100 г

  • Кале - понад 200 мкг/100 г

  • Латук, соя, брюссельська капуста - 100-300 мкг/100 г

  • Спаржа, кукурудзяна олія - 10-50 мкг

  • Помідори, банани, персики, картопля, апельсини - 10-50 мкг

Бактерії Eubacterium lentum, Bacteroides fragilis і Lactococcus ssp. допомагають виробляти вітамін К у тонкому кишечнику. Щоб поліпшити його вироблення, рекомендується в раціон додати продукти тваринного походження, такі як:

  • Субпродукти (куряча печінка, легені, серце)

  • Куряче м'ясо

  • Яловичина

  • Яєчні жовтки

  • Риба (наприклад, скумбрія)

  • Тверді сорти сирів

  • Сири із пліснявою

  • Кисломолочні продукти (сметана, молоко, йогурт, кефір)

Вітамін К2 також міститься в спеціях, зокрема в базиліку, хлібі та квашеній капусті.

Було доведено, що споживання близько 2 столових ложок олії на день покриває потребу в цьому вітаміні приблизно на 50%. Вживання олій холодного віджиму з продуктами, багатими на вітамін К, значно покращує його біодоступність з їжі. Відмінності в кількості абсорбованого вітаміну К пов'язані з його ліофільністю, а це означає, що для його гарного всмоктування в споживаній їжі необхідна присутність жирних кислот.

Продукти, що містять вітамін К, можуть по-різному містити вітамін К1 і вітамін К2, як ви бачите. Нижче представляємо таблицю з показниками, щоб ви побачили різницю:

Вміст вітаміну К на 100 г

Усього в мкг

K1 у мкг

K2 у мкг

Натто

1000

40

960

Кале

800

800

-

Шпинат

400

400

-

Твердий сир

85

10

75

Із чим можна пити вітамін К?

Вітамін K2 MK-7 найкраще працює в тандемі з вітаміном D3. Їхня дія комплементарна, завдяки чому організм краще засвоює кальцій (завдяки вітаміну D3), і кальцій надходить безпосередньо в кістки, а не, наприклад, в артерії (завдяки вітаміну К2). Поєднуючи ці два вітаміни, ми маємо шанс домогтися чудового оздоровчого ефекту!

Якщо в нашому організмі занадто багато вітаміну D3, збільшується і кількість кальцію, який у надлишку може відкладатися в м'яких тканинах (наприклад, в артеріях, легенях, серці або нирках). Коли ми додаємо вітамін K2 MK-7 до добавки вітаміну D3, ми можемо бути впевнені, що він перенаправить кальцій у потрібні місця, тобто в кістки.

Як вибрати вітамін К?

Купити вітамін К сьогодні не складе труднощів. Він продається в аптеках, в інтернет-магазинах, на сайтах здорового харчування. Наш магазин Djini також представляє широкий вибір коагулювального вітаміну від найпопулярніших виробників, серед яких Doctor's Best, Now Foods, Jarrow Formulas, Solaray, Solgar.

В наявності вітамін К у желатинових капсулах, краплях для дорослих. Для дітей можна купити вітамін К у краплях з вітаміном D3 з приємним фруктовим або ягідним смаком, зокрема і для новонароджених.

Топ популярних добавок із вітаміном К

 

Назва

Бренд

Дозування

Форма випуску

Кількість

Ціна

Vitamin K1

Bluebonnet Nutrition

100 мкг

Таблетки

100

441 грн

Vitamin K

Puritan's Pride

100 мкг

Таблетки

100

248 грн

Natural Vitamin K2

Solgar

100 мкг

Капсули

50

725 грн

Натуральний вітамін K2, MK7

Healthy Origins

100 мкг

Капсули

180

1053 грн

Vitamin K2

Thorne Research

15 мг

Краплі

30

2488 грн

Vitamin K-2 Menaquinine-7

Solaray

150 мкг

Капсули

30

600 грн

Натуральний вітамін К2 з МК-7

Doctor's Best

180 мкг

Капсули

60

1320 грн

Vitamin K2

Now Foods

100 мкг

Капсули

100

432 грн

MK-7

Jarrow Formulas

90 мкг

Капсули

60

780 грн