
З віком організм потребує додаткових вітамінів, мінералів, поживних речовин, амінокислот, оскільки самостійно вироблятися стає складніше. Найчастіше ми намагаємося заповнювати нестачу з раціону або ж за рекомендаціями лікаря починаємо приймати біодобавки. Питання з підтримкою суглобів, кісток, шкіри, волосся і нігтів теж стає актуальним завдяки тому, що вже після 20 років запаси природного колагену вичерпуються. У таких випадках рекомендується додати колаген або вітаміни, які стимулюють вироблення колагену, до раціону. Але який колаген слід додавати в раціон - гідролізований колаген чи желатин, адже різновидів білка предостатньо?
У чому різниця між колагеном і желатином?
Колаген желатин становить близько 30% білкової маси в організмі. Найчастіше він зосереджений у кістках, суглобах, шкірі, волоссі, зубах, забезпечуючи структуру, силу і стабільність вашого тіла. Потрапляючи в наш організм з біодобавками, колаген проходить повний процес гідролізу або частковий, тобто як гідролізований колаген або желатин. Спочатку ж чистий колаген містить довгі амінокислотні ланцюги, які для швидкого засвоєння піддаються гідролізу.
Гідролізований колаген:
-
являє собою колагенові пептиди (дрібні амінокислотні молекули)
-
розчиняється як у холодних, так і гарячих рідинах
-
не має смаку
-
не утворює желеподібної консистенції
-
не має потовщувальної здатності
-
випускається у формі капсул, таблеток, порошків або рідин
Харчовий желатин - це колаген, який містить суміш амінокислотних ланцюжків, що утворюються під час нагрівання колагену (шляхом кип'ятіння або термічної обробки шкіри чи кісток тварин) або обробки певними хімічними речовинами.
-
вважається розщепленою формою колагену
-
частково гідролізований
-
розчиняється тільки при нагріванні
-
утворює желеподібну консистенцію
-
використовується як харчові добавки, а також як згущувач, ущільнювач
Процес гідролізу допомагає розщепленим амінокислотним молекулам краще і швидше засвоюватися організмом, ніж частково гідролізований желатин. Хоча за вмістом білка і колаген, і желатин містять 12 г. Калорійність на порцію практично однакова.
Що краще приймати колаген чи желатин?
Колаген і желатин будуть корисними. Усе залежить від форми, в якій колаген вам найбільше подобається приймати. Колаген, як було сказано вище, можна приймати як капсули, таблетки, порошки або питний колаген. Можна додавати до готових страв, улюблених напоїв (кава, соки, смузі, коктейлі), або навіть у випічку.
Що стосується желатину як джерела колагену, то його теж можна приймати всередину, розчинивши порошок у гарячій рідині. Деякі так приймають, але є побоювання, що до складу таких порошків можуть входити барвники, підсолоджувачі. Такий порошок найчастіше використовують для харчової промисловості - для випічки, загущення соусів, желе, бульйонів. Ви теж желатин можете вживати таким чином, комбінуючи з прийомом колагену як біодобавки.
Отримати чистий желатин без хімічної обробки можна, приготувавши кістковий бульйон, вживаючи курячі яйця, субпродукти.
Ще про питання зручності. Якщо у вас обмежений час на приготування їжі, що містить колаген, то найпростіше приймати біодобавки з гідролізованим колагеном. Якщо ж є час, то можна пошукати продукти, які містять желатин (бо в желатині є колаген), і готувати страви, які потребують підтримання їхньої структури.
Чи можна замінити колаген желатином?
Обидві форми колагену чудово підходять для ваших кісток, суглобів і шкіри, тому що вони обидві містять одні й ті самі амінокислоти (гліцин, пролін і гідроксипролін). Існують випадки, за яких ліпше приймати желатин замість колагену. Найчастіше для обволікання стінок кишківника. Завдяки тому, що молекули колагену в желатині дещо об'ємніші, ніж у гідролізованій формі, то для всмоктування білка організмом знадобиться трохи більше часу. Така тривалість розщеплення корисна саме для кишківника, а також для суглобів - поповнення синовіальної рідини.
В інших же випадках краще приймати колаген гідролізований. Він швидше всмоктується тим же кишечником і надходить швидше до шкіри, волосся, нігтів і суглобів.
Чи можна пити желатин щодня?
Желатин як колаген має низку переваг для підтримки здоров'я:
-
стимулює ріст волосся і нігтів
-
впливає на відновлення пошкоджених і ослаблених суглобів
-
підтягує в'ялу шкіру
-
зв'язуючись із водою, покращує процес проходження їжі травним трактом
-
непогане джерело протеїну та денатурована форма колагену
Його можна приймати щодня зі страв, якщо такі страви вам подобаються. Або можете комбінувати свій раціон зі стравами, що містять желатин. Більше, ніж зазвичай, організм не зможе засвоїти желатин колаген, тому не слід занадто багато приймати. Плюс він поживний, тому ви швидко відчуєте насичення.
Як правильно пити желатин замість колагену?
Для отримання желатину використовується кілька процесів, які розривають зв'язки колагену і вивільняють певні амінокислоти. Екстракція желатину у виробництві продуктів харчування зазвичай здійснюється з використанням гарячої води і розчинів кислот для гідролізу колагену в желатин. Потім зазвичай відбуваються певні процеси фільтрації, освітлення та стерилізації для отримання висушеного кінцевого продукту, залежно від того, як він продається. Як і у випадку з більшістю харчових продуктів або добавок, чим менше обробки вони проходять, тим краще для вашого здоров'я. Руйнування желатину зводиться до мінімуму завдяки отриманню желатину при мінімально можливій температурі, що зазвичай дає змогу йому зберігати природну пептидну структуру, яка забезпечує його корисні властивості.
Желатин твердне у воді, а колаген - ні, тому желатин найчастіше використовується в харчових цілях для однорідності, загусання консистенції, утриманні її структури і, як результат, красивого зовнішнього вигляду (форми). Додаючи желатин до страв, він почне перетворюватися на гель, тому це ідеальний інгредієнт для жувальних гумок, рагу, десертів або зефіру. Якщо виникнуть проблеми з утворенням грудок желатину у ваших рецептах, вам може знадобитися "розвести" його холодною водою.
У формі добавок пити желатин замість колагену можна в дозах до 10 грамів на день. Хоча багато желатинових добавок не мають смаку, вони не завжди позбавлені смаку і можуть залишати неприємний або неприємний присмак у роті.
На жаль, желатин не підійде для веганів і вегетаріанців, оскільки на 100% складається з продуктів тваринного походження. Альтернативою може стати вживання листової зелені та приймання добавок для вегетаріанців, які можна вибрати на сайті інтернет-магазину бадів Djini.