
За останні десятиліття інтерес до вітаміну А зріс, насамперед за рахунок б'юті-індустрії. Доведено, що достатня кількість ретинолу (одна з форм вітаміну) в організмі - це запорука здорової шкіри, зубів, зору, репродуктивної системи, імунітету, печінки і слизової ШКТ. Не важко буде знайти вітамін А в продуктах, насичених каротином, який під дією синтезу перетворюється на активну форму "вітаміну, що омолоджує", і транспортується лімфатичною системою в клітини.
У яких продуктах міститься багато вітаміну А
Продукти, що містять вітамін А, ділять на 2 категорії: ретиноїди (ретинол) і каротиноїди (каротин). Перші - це продукти тваринного походження, а другі - рослинного. Це необхідно знати, для того щоб споживати їжу, де багато вітаміну А. Оскільки він жиророзчинний, легко засвоюється з прийомом їжі на основі тваринних джерел.
У яких продуктах вітамін А
Продукти, які містять ретинол |
Концентрація на 100 г, мг |
Продукти, які містять каротин |
Концентрація на 100 г, мкг |
Риб'ячий жир |
30 |
Червоний, жовтий болгарський перець |
до 2100 |
Печінка яловича |
до 15 |
Морква |
800 |
Печінка куряча |
до 8 |
Картопля |
до 1000 |
Печінка свиняча, печінка тріски |
4 |
Брокколі |
800 |
Курячий жовток |
0.9 |
Шпинат |
470 |
Масло вершкове |
до 0.6 |
Цибуля-шалот |
460 |
Сметана (30%) |
0.23 |
Диня |
170 |
Шпроти в олії |
0.15 |
Абрикос |
100 |
Свинячі нирки, сир |
0.1 |
Томати |
40 |
Молоко |
до 0.03 |
Зелений горошок |
до 40 |
Сухе молоко |
0.13 |
Баклажани |
20 |
На сьогоднішній день ретинол один з головних антивікових інгредієнтів. Він посилює вироблення вашої власної гіалуронової кислоти, збільшуючи тим самим еластичність і зволоженість шкіри. Також він працює як пілінг - покращує колір обличчя і зменшує пігментацію. Йому під силу пригнічувати активність сальних залоз, тому ретинол часто використовують під час лікування акне.
Це ще одна причина подбати про своє здоров'я, подовжити молодість і харчуватися продуктами харчування, що містять вітамін A.
Вміст вітаміну А в овочах і зелені
Каротиноїди - продукти рослинного походження, які трохи поступаються ретиноїдам за концентрацією вітаміну А, але без них не обійтися вегетаріанцям, людям з індивідуальною непереносимістю продуктів тваринного походження. Тому ми склали в таблиці список овочів і зелені, які насичені вітаміном А.
Овочі |
Концентрація на 100 г, мкг |
Зелень |
Концентрація на 100 г, мкг |
Морква |
2000 |
Петрушка |
950 |
Селера |
750 |
Кріп, шпинат |
750 |
Броколі |
385 |
Листя кульбаби |
510 |
Гарбуз, солодкий перець |
250 |
Щавель |
415 |
Помідор |
135 |
Крес-салат |
350 |
Спаржа |
85 |
Кінза |
340 |
Ріпа |
17 |
Зелена цибуля |
335 |
Огірок, ревінь |
10 |
Папороть |
180 |
Для кращого засвоєння продуктів, які містять ретинол, слід додавати рослинні олії, кисломолочні продукти або ж риб'ячий жир.
Вміст вітаміну А у фруктах, сухофруктах і ягодах
Ретинол можна отримати з фруктів, ягід, а також сухофруктів у свіжому вигляді, у вигляді біологічно активних добавок бади, а також косметологічних засобів на основі екстрактів.
Фрукти |
Концентрація на 100 г, мкг |
Ягоди |
Концентрація на 100 г, мкг |
Сухофрукти |
Концентрація на 100 г, мкг |
Абрикос |
265 |
Горобина червона |
1500 |
Курага, урюк |
585 |
Хурма |
200 |
Шипшина |
435 |
Персик сушений |
170 |
Айва |
170 |
Обліпиха |
250 |
Сушений інжир |
13 |
Персик |
до 85 |
Горобина чорноплідна |
200 |
Чорнослив |
10 |
Диня |
до 70 |
Морошка |
150 |
Фініки |
7 |
Манго |
55 |
Журавлина |
3 |
У якій олії більше вітаміну А
Висока концентрація ретинолу зосереджена в оліях тваринного походження. Деякі активні компоненти знайдені в оліях горіхів, ягід, зернових культур, які дають змогу ефективно засвоюватися вітаміну А і запускають в організмі метаболічні процеси. Олії краще вживати в сирому вигляді.
Вітамін А (продукти) |
Концентрація на 100 г, мкг |
Обліпихова, пальмова |
32000 |
Олія з печінки тріски |
4080 (1 ст. л.) |
Солодко-вершкове (несолоне) |
655 |
Вершкове масло |
450 |
Олії можна додавати до основних страв, використовувати для приготування косметичних масок, скрабів, для омолоджувальних процедур.
Користь вітаміну A для організму
Застосування вітаміну А сьогодні поширене найбільше в косметології. Наприклад, існують цілі б'юті-школи - американська та європейська. Перша розглядає похідну ретинолу - ретиноєву кислоту (концентровану) - як основу для боротьби з антивіковими змінами шкіри. Другий підхід спирається на менш концентрований ретинол, щадний, що живить шкіру завдяки посиленню вироблення гіалуронової кислоти. Крім цього, вітамін А має такі корисні властивості для роботи:
-
Око. Синтезує зоровий пігмент у сітківці, проводить нервові імпульси і відповідає за сприйняття мозком зорових образів.
-
Шкіри. Профілактика шкірних захворювань (псоріаз, вугрові висипання) і опіків. Вітамін сприяє загоєнню ран, тріщин на губах (особливо в холодні періоди), синтезує колаген і живить шкіру, захищаючи від пересихання.
-
Волосся. Позбавляє лупи, посічених кінчиків, випадіння волосся, зміцнює локони.
-
Імунної системи. Здатний допомогти утворенню антитіл, які зміцнюють імунітет і знижують ризик розвитку інфекційних захворювань.
-
Репродуктивної системи. Ретинол синтезує стероїдні гормони, вироблення естрогенів і андрогенів. Забезпечує рухливість сперматозоїдів у чоловічої статі.
-
Розвитку плода. Вітамін А необхідний для повноцінного розвитку органів і систем майбутньої дитини.
-
Кровотворення. Транспортування заліза і вироблення еритроцитів для забезпечення клітин організму киснем. Підвищує вміст "корисного" холестерину.
-
Опорно-рухового апарату. Розвиток кісткової та м'язової тканини, живлення сполучної тканини, забезпечення регенерації клітин.
-
Синтезу. Запускає окислювально-відновний процес, регулює синтез білків у клітинних і субклітинних мембранах.
Дія вітаміну буде ще ефективнішою, якщо його поєднувати з вітаміном Е, вітамінами групи В і D, а також цинком. Слід уникати одночасного прийому з алкоголем, проносними засобами мінерального походження.
Придбати в один клік якісний вітамін А або мультивітаміни з ретинолом можна в біодобавках, які представлені в інтернет-магазині здорового харчування "Джині" просто зараз. Капсули, олії, косметичні маски, креми, гелі, сироватки, шампуні, бальзами - найзручніші форми для підтримки здоров'я всього організму. Щоб продукти прослужили довше, важливо враховувати, що вітамін А боїться ультрафіолетових променів, тому зберігати його краще в захищеному від сонця місці.
Різниця між тваринним і рослинним джерелом вітаміну А
-
Визначення. Ретинол або провітамін А - це власне ліпідорозчинний вітамін, що складається з ретинолу, сітківки та ретиноєвої кислоти. Бета-каротин або каротин - це ліпорозчинний червоно-помаранчевий пігмент.
-
Джерела. Ретинол - продукти тваринного походження (молочні продукти, риба), каротин - продукти рослинного походження (зелень, гарбуз, морква, олії, ягоди, сухофрукти).
-
Накопичення. Ретинол накопичується в печінці та жирових тканинах, а каротин - у слизовій оболонці кишечнику, там синтезується в провітамін А.
-
Збереження. Ретинол затримується в організмі тривалий час, каротин - не зберігається.
-
Інтенсивність впливу. Активною формою вважається ретинол.
-
Роль. Ретинол - відтворює родопсин - для формування фоточутливих клітин, захищає імунітет, відповідає за ембріональний розвиток. Бета-каротин - чинить потужний антиоксидантний вплив і застосовується як харчова добавка у вигляді барвника помаранчевого кольору (E160a).
-
Синтез. Ретинол не синтезується в бета-каротин, останній же навпаки синтезується. Щоб отримати 1 мг ретинолу потрібно синтезувати 12 мг каротину.
-
Побічні ефекти. Гіпервітаміноз ретинолу проявляється нудотою, зниженням апетиту, помутнінням зору, випаданням волосся, м'язовим болем або сонливістю. Надлишок бета-каротину провокує розвиток помаранчевої шкіри - каротинодермії.
Перетворення каротинів на ретинол не принесе особливої користі тим, хто дотримується дієти з низьким вмістом жирів, діабетикам, дітям, людям із проблемами шлунково-кишкового тракту та щитоподібної залози. Це пояснює синтез, коли доведеться з'їсти 2 кг моркви, щоб отримати добову норму вітаміну А. Це загрожує незбалансованим харчуванням і розвитком інших захворювань. Тому рослинні джерела вітаміну слугують більше допоміжною речовиною для засвоєння, а не основними.
Добова потреба у вітаміні А
Згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я 25% добової потреби вітаміну А в раціоні необхідно отримувати з рослинних джерел, решту 75% - з продуктів тваринного походження. Добова норма ретинолу залежить від віку, статі, особливих періодів, хронічних захворювань, фізичних навантажень, стресів, харчування, екологічного середовища.
Середньодобова норма прийому вітаміну А виглядає так:
-
від 0 до 6 місяців - 400 мг;
-
від 6 до 12 місяців - 400 мг;
-
від 1 до 3 років - 450 г;
-
від 4 до 6 років - 500 мг;
-
від 7 до 10 років - 700 мг;
-
від 11 до 14 років - 800-1000 мг;
-
від 15 до 18 років - 800-1000 мг;
-
від 19 до 24 років - 800-1000 мг;
-
від 25 до 50 років - 800-1000 мг;
-
від 50 років - 800-1000 мг.
Вагітні та жінки, які годують груддю, потребують до 1000-12000 мг вітаміну А на добу. Спортсменам і людям, які ведуть активний спосіб життя необхідно 1500 мг.
У яких випадках збільшується доза вітаміну А
Більшої кількості ретинолу особливо потребують:
-
вагітні та жінки, які годують груддю;
-
професійні спортсмени, бодібілдери;
-
люди, які працюють за комп'ютером і з дрібними деталями;
-
діти в період активного розвитку опорно-рухового апарату, в період статевого дозрівання;
-
під час стресових ситуацій;
-
під час прийому лікарських препаратів - антибіотиків або тих, що знижують рівень холестерину;
-
під час літньої спеки;
-
люди, які страждають на проблеми з печінкою, ШКТ.
Ознаки дефіциту вітаміну А в організмі
Як і будь-який інший вітамін, ретинол може бути в дефіциті. На дефіцит часто впливає порушення балансу в харчуванні, непосильні фізичні навантаження, неможливість печінкою накопичувати вітамін або ж осінньо-зимовий період, коли знижується рівень споживання продуктів із вітаміном А, бета-каротином, вітаміном Е.
Свідчити про гіповітаміноз насамперед можуть такі симптоми:
-
сухість очей, різь, почервоніння білків очного яблука, погіршення зору в сутінковий час;
-
апатія, занепад сил, порушений сон, розгубленість, тривожність і погана концентрація уваги;
-
сприйнятливість до інфекцій (розлади шлунка, застуда, ГРВІ);
-
шкірні прояви (висипання, пігментні плями, сухість, лущення, в'ялість, тьмяність, мімічні зморшки);
-
ослаблення міцності волосся, що супроводжується випаданням, лупою, ламкістю кінчиків;
-
підвищення больового порогу;
-
підвищена чутливість зубної емалі, особливо до температурних впливів;
-
порушення гормонального фону в жінок;
-
порушення розвитку дитячого організму.
У разі тривалого гіповітамінозу починають страждати практично всі органи. З боку шлунково-кишкового тракту спостерігається розвиток гастриту, коліту. З боку зору - розвиток "курячої сліпоти".
Підтвердити нестачу ретинолу можуть клінічні дослідження, коли в сироватковій крові показник вітаміну знижується за позначку 0,35 мкмоль/л.
Чим загрожує надлишок вітаміну А
Надлишок ретинолу не менш небезпечний для організму кожної людини, як і дефіцит. До гіпервітамінозу призводить: харчування продуктами, що містять вітамін А, які перевищують добову норму; приймання підвищених дозувань вітаміну в БАДах або фармпрепаратах; неможливість печінкою синтезувати ретинол. Печінка вважається органом, у якому накопичується вітамін, особливо це погано, якщо вживати продукти без жирів, олій. Таким чином сповільнюється синтез і виникає гіпервітаміноз, що отруює токсинами весь організм. Серед основних симптомів надлишку ретинолу:
-
розлади травлення (нудота, блювання, втрата апетиту);
-
загальна слабкість, запаморочення, порушення координації;
-
зниження гостроти зору;
-
прояв алергічних реакцій на шкірі - висип, свербіж, почервоніння;
-
порушення менструального циклу у жінок;
-
проблеми із зачаттям;
-
проблеми з розвитком плода (його органів і систем);
-
зміна розмірів печінки (збільшується).
До речі, до гіпервітамінозу більше призводять ретинолвмісні продукти, ніж бета-каротин (рослинні продукти), який синтезується в оболонках кишківника і швидко виводиться з організму.
Визначити надлишок вітаміну можуть клінічні дослідження. Але за появи перших симптомів слід припинити вживати продукти з ретинолом або біодобавки.
Як правильно вживати вітамін А
Для того, щоб від вітаміну А була користь, необхідно збалансувати своє харчування, спираючись на добову норму ретинолу. Існує регулярне правило споживання: 75% з продуктів тваринного походження, а 25% - з рослинного.
Кращому засвоєнню ретинолу сприяють продукти, що містять вітамін Е, D, вітаміни групи В, а також цинк, фосфор, кальцій.
Каротиноїди - продукти рослинного походження ліпше вживати в сирому вигляді з додаванням жирів, оскільки провітамін А втрачає свої корисні властивості під час термічної обробки та під впливом сонячних променів.
Якщо йдеться про вітамін у добавках, то слід бути готовими до прийому препарату курсом у кілька місяців. Найкращий час для курсівки - осінньо-зимовий період. Це можуть бути монопрепарати або ж вітамінні комплекси, косметичні засоби.
Початок прийому вітаміну А - це підтверджені клінічні показання і правильно призначене дозування, яке б заповнило дефіцит і не призвело до гіпервітамінозу.