
Вітамін С - користь для всього організму, про яку говорила Європа ще на початку 20 століття, завдяки відкриттю вченого Сцент-Дьордьї. Йому вдалося довести, що аскорбінову кислоту можна отримати з паприки і для цього довелося задіяти столицю перцю - місто Сегед в Угорщині, щоб зібрати 3 фунти чистої кристалічної речовини. Важливість речовини підкреслюють навіть спеціальні дати. Наприклад, 4 квітня - день вітаміну С, а 22 жовтня - день пам'яті фізика, який його відкрив світу.
Останні наукові дослідження підтверджують, що вітамін С:
-
синтезує білок колагену і захищає шкіру від променів спектра А, які руйнують волокна шкіри, що загрожує передчасним старінням;
-
може діяти як антиоксидантний і кофакторний засіб;
-
знижує рівень сечової кислотності та запобігає виникненню подагри;
-
захищає від бактеріального впливу;
-
посилює здатність печінки до детоксикації;
-
полегшує засвоєння організмом заліза у людей з анемією, жінок з рясним менструальним циклом;
-
стимулює клітинну рухливість, хемотаксис, фагоцитоз лейкоцитів;
-
чинить антицелюлітний вплив.
Як впливає вітамін C на організм людини
Потребу у вітаміні С вкрай відчувають деякі категорії людей. Наприклад, активні та пасивні курці, немовлята, яких годують випареним коров'ячим молоком, особи з обмеженим розмаїттям у раціоні, пацієнти з мальабсорбцією та хронічними захворюваннями. У них може розвиватися як гіповітаміноз (знижений рівень концентрації одного вітаміну), так і авітаміноз - дефіцит кількох вітамінів і мінералів. У першому випадку потрібне коригування раціону і модифікації способу життя за допомогою біодобавок, вітамінно-мінеральних комплексів, які можна замовити в інтернет-магазині "Джині", а в другому випадку необхідний терапевтичний вплив.
-
Аскорбінова кислота користь для жінок. Насамперед вона допомагає синтезувати природний колаген, завдяки чому шкіра стає пружною і набуває здорового вигляду. Сприяє виведенню токсинів, солей важких металів. Захищає клітини ДНК від впливу вільних радикалів. У період менструацій відновлює рівень заліза в крові, підвищує захисні функції організму, особливо в міжсезоння.
-
Аскорбінова кислота користь для чоловіків. З боку нервової системи - покращує стресостійкість і підвищує працездатність, витривалість. Нерідко спортивні добавки у своєму складі мають вітамін С і дають змогу спортсмену швидше відновиться після фізичних тренінгів. Крім цього він виробляє карнітин, який підтримує транспортування жирних кислот і їхнє подальше розщеплення. Користь аскорбінової кислоти для чоловічої статі доведена, адже стимулює вироблення тестостерону й адреналіну. Має антистресові властивості, що допомагає легше перенести брак нікотину під час наміру кинути палити.
-
Вітамін С - користь для дітей. Підвищує вироблення інтерферону і здатний скоротити в часі тривалість вірусних захворювань. Особливо важливий для організму, що росте, адже допомагає у формуванні міцних кровоносних судин, клітин, хрящів, м'язів і тканин. Синтезує нейротрансмітери, що проводять сигнали нервової системи. Надає профілактику виникнення такого рідкісного захворювання як цинга, коли слабшає прикріплення окістя до кісток і фіксація зубів у лунках.
Користь вітаміну С з глюкозою доведена під час прийому дітьми молодшого шкільного віку, які під час вступу до школи перший час мають хронічну втому. Така комбінація аскорбінки дає змогу швидше відновиться і легше активізувати фізичний і розумовий потенціал.
Не останньою вважається користь шипучого вітаміну С. Цю форму легко приймати, вона швидко розчиняється у воді, має приємний фруктовий смак і містить ударну дозу активної речовини. Деякі "шипучки" дозволяється приймати навіть дітям.
Аскорбінова кислота - користь для шкіри, особливо у формі ін'єкцій, що допомагає впоратися з проблемами фотостаріння, покращує роботу вітаміну Е, сприяє відновленню сяючого вигляду шкіри після апаратних косметологічних процедур.
Позитивний вплив на організм вітамін матиме, якщо його поєднувати з токоферолом, пантотеновою кислотою, фолієвою кислотою, вітаміном Е, залізом і кальцієм.
Дозування вітаміну C
Цей вітамін доступний у найрізноманітніших формах випуску - таблетках, капсулах, сиропах, драже, жувальних таблетках, порошках, напоях.
Дозування відповідно до стану гіповітамінозу таке:
-
Від 0 до 0,5 року рекомендується приймати до 15 мг.
-
0,5-1 рік - 20-35 мг.
-
Від 1 до 3 років - 40 мг.
-
Від 4 до 6 років - 45 мг.
-
Від 7 до 10 років - 45 мг.
-
Від 11 до 14 років - 50 мг.
-
Від 15 до 18 - 60 мг.
-
Від 19 і старше - 60-90 мг на добу.
Потреба в аскорбіновій кислоті в період вагітності та лактації дещо зростає і становить 85-120 міліграмів на добу.
Якщо ж встановлено лікарем ознаки авітамінозу, тоді добову норму потрібно регулювати дещо інакше: дітям до 3 років - 400 мг аскорбінки, до 8 років - 600 мг, до 13 років - 1200 мг, старше 14 років - 1800 мг. Приймати рекомендується після їди.
Якщо ж дозування щодня перевищувати в 10 разів, наприклад, тоді можуть з'явитися проблеми зі здоров'ям. Найперше - це алергічні реакції.
Вміст аскорбінової кислоти в продуктах
Вітамін С надходить у наш організм винятково з їжі, тому щодня ми маємо поповнювати його запаси. Вміст високих концентрацій вітаміну (у 100 г) зосереджено в продуктах:
-
шипшині - 650 мг;
-
солодкому перці - 200 мг;
-
ківі - 180 мг;
-
петрушці - 150 мг;
-
брюссельській капусті - 100 мг;
-
червоній горобині - 70 мг;
-
апельсині, папайї - 60 мг;
-
апельсиновому соку - 50 мг;
-
абрикосі, яблуках - 10 мг.
Одна з особливою особливістю аскорбінової кислоти - це її здатність швидко окислюватися на повітрі (коли овочі та фрукти нарізати) і так само швидко виводитися з організму природним шляхом, тож високі дози, що дорівнюють 2000 мг на добу, вважаються безпечними, але це стосується лише разових доз. Зруйнувати примхливий вітамін С можуть іони мікроелементів йоду, заліза чи магнію (металевий посуд), якщо потраплять до варильної ємності, де готуються овочі та фрукти. Він руйнується, на жаль, під час термічної обробки всього за 2-3 хвилини, за тривалого зберігання (4-5 місяців), від потрапляння прямих сонячних променів. Тому найкраще їсти аскорбіновмісні фрукти та овочі в сирому вигляді або ж отримати користь вітаміну С:
-
якщо варити в підсоленій киплячій воді за закритої кришки, без доступу повітря, у добре вилуженій посудині;
-
овочі та фрукти мають повністю бути покриті водою;
-
доводити до кипіння спочатку на великому вогні, потім доготавливать на повільному.
Дефіцит вітаміну С
Людський організм нестачу або гіповітаміноз аскорбінової кислоти відчуває такими симптомами:
-
волосся стає ламким, може випадати;
-
хронічна втома і пригніченість;
-
червоніють і кровоточать ясна, з'являється неприємний запах із рота;
-
на шкірі можливі утворення дрібних синців, що перевищують діаметр 3 мм або дрібних підшкірних плям, які називають петехіями та екхімозами;
-
суглобовий біль;
-
тривале загоєння ран;
-
поганий сон;
-
блідість і сухість шкіри;
-
безпричинний набір зайвої ваги;
-
часті застудні або інші вірусні захворювання;
-
кровотечі з носа.
Для визначення цього стану необхідно звернутися до лікаря, який вивчить детально симптоми, перегляне раціон, призначить додаткові аналізи і потім порадить або спеціальні добавки, або ж медикаментозне лікування.
Передозування аскорбіновою кислотою
Надмірне неконтрольоване споживання вітаміну С (зокрема самолікування), особливо щодня, може спричинити:
-
алергічні реакції (висипання);
-
часте сечовипускання;
-
розвиток виразкової хвороби шлунка;
-
підвищення рівня оксалатів, які осядуть у нирках;
-
діарею та інші розлади травлення;
-
перевантаження організму залізом (гемохроматоз);
-
дисфункцію серця, печінки, підшлункової залози;
-
головні болі.