Вітамін С - користь для всього організму, про яку говорила Європа ще на початку 20 століття, завдяки відкриттю вченого Сцент-Дьордьї. Йому вдалося довести, що аскорбінову кислоту можна отримати з паприки і для цього довелося задіяти столицю перцю - місто Сегед в Угорщині, щоб зібрати 3 фунти чистої кристалічної речовини. Важливість речовини підкреслюють навіть спеціальні дати. Наприклад, 4 квітня - день вітаміну С, а 22 жовтня - день пам'яті фізика, який його відкрив світу.

Останні наукові дослідження підтверджують, що вітамін С:

  • синтезує білок колагену і захищає шкіру від променів спектра А, які руйнують волокна шкіри, що загрожує передчасним старінням;

  • може діяти як антиоксидантний і кофакторний засіб;

  • знижує рівень сечової кислотності та запобігає виникненню подагри;

  • захищає від бактеріального впливу;

  • посилює здатність печінки до детоксикації;

  • полегшує засвоєння організмом заліза у людей з анемією, жінок з рясним менструальним циклом;

  • стимулює клітинну рухливість, хемотаксис, фагоцитоз лейкоцитів;

  • чинить антицелюлітний вплив.

Як впливає вітамін C на організм людини

Потребу у вітаміні С вкрай відчувають деякі категорії людей. Наприклад, активні та пасивні курці, немовлята, яких годують випареним коров'ячим молоком, особи з обмеженим розмаїттям у раціоні, пацієнти з мальабсорбцією та хронічними захворюваннями. У них може розвиватися як гіповітаміноз (знижений рівень концентрації одного вітаміну), так і авітаміноз - дефіцит кількох вітамінів і мінералів. У першому випадку потрібне коригування раціону і модифікації способу життя за допомогою біодобавок, вітамінно-мінеральних комплексів, які можна замовити в інтернет-магазині "Джині", а в другому випадку необхідний терапевтичний вплив.

  1. Аскорбінова кислота користь для жінок. Насамперед вона допомагає синтезувати природний колаген, завдяки чому шкіра стає пружною і набуває здорового вигляду. Сприяє виведенню токсинів, солей важких металів. Захищає клітини ДНК від впливу вільних радикалів. У період менструацій відновлює рівень заліза в крові, підвищує захисні функції організму, особливо в міжсезоння.

  2. Аскорбінова кислота користь для чоловіків. З боку нервової системи - покращує стресостійкість і підвищує працездатність, витривалість. Нерідко спортивні добавки у своєму складі мають вітамін С і дають змогу спортсмену швидше відновиться після фізичних тренінгів. Крім цього він виробляє карнітин, який підтримує транспортування жирних кислот і їхнє подальше розщеплення. Користь аскорбінової кислоти для чоловічої статі доведена, адже стимулює вироблення тестостерону й адреналіну. Має антистресові властивості, що допомагає легше перенести брак нікотину під час наміру кинути палити.

  3. Вітамін С - користь для дітей. Підвищує вироблення інтерферону і здатний скоротити в часі тривалість вірусних захворювань. Особливо важливий для організму, що росте, адже допомагає у формуванні міцних кровоносних судин, клітин, хрящів, м'язів і тканин. Синтезує нейротрансмітери, що проводять сигнали нервової системи. Надає профілактику виникнення такого рідкісного захворювання як цинга, коли слабшає прикріплення окістя до кісток і фіксація зубів у лунках.

Користь вітаміну С з глюкозою доведена під час прийому дітьми молодшого шкільного віку, які під час вступу до школи перший час мають хронічну втому. Така комбінація аскорбінки дає змогу швидше відновиться і легше активізувати фізичний і розумовий потенціал.

Не останньою вважається користь шипучого вітаміну С. Цю форму легко приймати, вона швидко розчиняється у воді, має приємний фруктовий смак і містить ударну дозу активної речовини. Деякі "шипучки" дозволяється приймати навіть дітям.

Аскорбінова кислота - користь для шкіри, особливо у формі ін'єкцій, що допомагає впоратися з проблемами фотостаріння, покращує роботу вітаміну Е, сприяє відновленню сяючого вигляду шкіри після апаратних косметологічних процедур.

Позитивний вплив на організм вітамін матиме, якщо його поєднувати з токоферолом, пантотеновою кислотою, фолієвою кислотою, вітаміном Е, залізом і кальцієм.

Дозування вітаміну C

Цей вітамін доступний у найрізноманітніших формах випуску - таблетках, капсулах, сиропах, драже, жувальних таблетках, порошках, напоях.

Дозування відповідно до стану гіповітамінозу таке:

  • Від 0 до 0,5 року рекомендується приймати до 15 мг.

  • 0,5-1 рік - 20-35 мг.

  • Від 1 до 3 років - 40 мг.

  • Від 4 до 6 років - 45 мг.

  • Від 7 до 10 років - 45 мг.

  • Від 11 до 14 років - 50 мг.

  • Від 15 до 18 - 60 мг.

  • Від 19 і старше - 60-90 мг на добу.

Потреба в аскорбіновій кислоті в період вагітності та лактації дещо зростає і становить 85-120 міліграмів на добу.

Якщо ж встановлено лікарем ознаки авітамінозу, тоді добову норму потрібно регулювати дещо інакше: дітям до 3 років - 400 мг аскорбінки, до 8 років - 600 мг, до 13 років - 1200 мг, старше 14 років - 1800 мг. Приймати рекомендується після їди.

Якщо ж дозування щодня перевищувати в 10 разів, наприклад, тоді можуть з'явитися проблеми зі здоров'ям. Найперше - це алергічні реакції.

Вміст аскорбінової кислоти в продуктах

Вітамін С надходить у наш організм винятково з їжі, тому щодня ми маємо поповнювати його запаси. Вміст високих концентрацій вітаміну (у 100 г) зосереджено в продуктах:

  • шипшині - 650 мг;

  • солодкому перці - 200 мг;

  • ківі - 180 мг;

  • петрушці - 150 мг;

  • брюссельській капусті - 100 мг;

  • червоній горобині - 70 мг;

  • апельсині, папайї - 60 мг;

  • апельсиновому соку - 50 мг;

  • абрикосі, яблуках - 10 мг.

Одна з особливою особливістю аскорбінової кислоти - це її здатність швидко окислюватися на повітрі (коли овочі та фрукти нарізати) і так само швидко виводитися з організму природним шляхом, тож високі дози, що дорівнюють 2000 мг на добу, вважаються безпечними, але це стосується лише разових доз. Зруйнувати примхливий вітамін С можуть іони мікроелементів йоду, заліза чи магнію (металевий посуд), якщо потраплять до варильної ємності, де готуються овочі та фрукти. Він руйнується, на жаль, під час термічної обробки всього за 2-3 хвилини, за тривалого зберігання (4-5 місяців), від потрапляння прямих сонячних променів. Тому найкраще їсти аскорбіновмісні фрукти та овочі в сирому вигляді або ж отримати користь вітаміну С:

  • якщо варити в підсоленій киплячій воді за закритої кришки, без доступу повітря, у добре вилуженій посудині;

  • овочі та фрукти мають повністю бути покриті водою;

  • доводити до кипіння спочатку на великому вогні, потім доготавливать на повільному.

Дефіцит вітаміну С

Людський організм нестачу або гіповітаміноз аскорбінової кислоти відчуває такими симптомами:

  • волосся стає ламким, може випадати;

  • хронічна втома і пригніченість;

  • червоніють і кровоточать ясна, з'являється неприємний запах із рота;

  • на шкірі можливі утворення дрібних синців, що перевищують діаметр 3 мм або дрібних підшкірних плям, які називають петехіями та екхімозами;

  • суглобовий біль;

  • тривале загоєння ран;

  • поганий сон;

  • блідість і сухість шкіри;

  • безпричинний набір зайвої ваги;

  • часті застудні або інші вірусні захворювання;

  • кровотечі з носа.

Для визначення цього стану необхідно звернутися до лікаря, який вивчить детально симптоми, перегляне раціон, призначить додаткові аналізи і потім порадить або спеціальні добавки, або ж медикаментозне лікування.

Передозування аскорбіновою кислотою

Надмірне неконтрольоване споживання вітаміну С (зокрема самолікування), особливо щодня, може спричинити:

  • алергічні реакції (висипання);

  • часте сечовипускання;

  • розвиток виразкової хвороби шлунка;

  • підвищення рівня оксалатів, які осядуть у нирках;

  • діарею та інші розлади травлення;

  • перевантаження організму залізом (гемохроматоз);

  • дисфункцію серця, печінки, підшлункової залози;

  • головні болі.