
Як отримують гороховий білок
Популярність альтернативних джерел м'ясних продуктів з кожним роком зростає, зокрема соя, горох, гарбуз, рис. За деякими даними, до 2028 року споживання продуктів на основі рослинного протеїну горохового зросте вдвічі. Зростаючий попит можна пояснити популярним способом життя, якого дотримуються вегани та вегетаріанці, а також розвитком індустрії харчових добавок, плюс гороховий протеїн - одне з джерел повного амінокислотного профілю.
Для отримання чистого горохового білка найчастіше використовують жовтий горох (Pisum sativum), у ньому зосереджено 21-23% протеїну. Технологія отримання чистого білка має такі етапи:
-
Лущення та подрібнення гороху.
-
Замочування отриманого борошна.
-
Поділ на білки, волокна та крохмаль.
-
Очищення протеїну від антинутрієнтів (фітинової кислоти та лектинів), що спричиняють розлад травлення.
-
Просушування протеїну.
У результаті виходить бежевий порошок гороху. Порівняно з соєвим протеїном, він містить лише 1,6% жиру, 3% вуглеводів і 85% чистого білка. Такі характеристики дають змогу йому стати корисним для людей з алергічними реакціями і підвищеною чутливістю до окремих компонентів.
Сьогодні протеїн з гороху можна купити на сайті українського інтернет-магазину здорового і правильного харчування Джині від американських і європейських виробників з доставкою по всій Україні.
Особливості та користь горохового протеїну
У цій статті ми розглянемо, яку гороховий протеїн користь і шкоду може принести організму. Але відразу слід зазначити, що видимих переваг у гороху буде більше.
-
У категорії рослинних джерел протеїну гороховий протеїн посідає перше місце за відсотковим вмістом протеїну.
-
Гороховий протеїн - це рослинний білок, тому він підходить для веганів і підходить усім, хто веде спосіб життя без продуктів тваринного походження.
-
Гороховий протеїн не містить лактози і тому може використовуватися людьми з непереносимістю лактози.
-
Гороховий протеїн гіпоалергенний. Це означає, що він рідко викликає алергічні реакції.
-
Гороховий протеїн не містить глютену, і його можуть вживати всі, хто відчуває дискомфорт через глютен.
-
Гороховий протеїн вважається багатим джерелом лізину й аргініну, амінокислот ВСАА, клітковини, заліза, марганцю, глутамінової кислоти, а також вітамінів групи В.
-
Біологічна цінність становить 65 г (еталон 100 г), тому сприяє тривалому відчуттю ситості.
-
Високий ступінь абсорбції - до 98%.
-
Не містить фітоестрогенів, лактози, насичених жирних кислот і найголовніше - не викликає розладів у шлунково-кишковому тракті.
-
Протеїн має "термічний" ефект і створює тепло в організмі в процесі травлення. Фактично, білок збільшує швидкість метаболізму на 15-30%.
Що стосується користі для організму, то гороховий протеїн можна використовувати для:
-
Нарощування м'язової маси - завдяки високому рівню L-аргініну в складі, білок стимулює секрецію гормону росту людини, який бере участь у регулюванні росту, метаболізму та м'язової маси.
-
Корекції ваги - протеїн сприяє зниженню рівня греліну, гормону, що викликає відчуття голоду.
-
Профілактики захворювань серцево-судинної системи - благотворно впливає на врівноваження систолічного і діастолічного тиску, зменшує запальні реакції.
-
Виведення з організму токсинів і шлаків.
-
Нормалізації рівня цукру в крові - білок сприяє мінімізації поширених симптомів цукрового діабету: втома, підвищена спрага, повільне загоєння ран і небажана втрата ваги.
Гороховий протеїн користь ще одна в економічному способі його вирощування, коли потрібно набагато менше води, ніж для інших джерел білка. Плюс горох збагачує ґрунт азотом, тому немає потреби внесення хімічних мінеральних добрив.
Амінокислотний склад горохового протеїну
На жаль, гороховий протеїн містить не весь амінокислотний профіль. Незамінні кислоти становлять до 18% на 100 г білка.
Далі в таблиці показано, скільки амінокислоти містить сироватковий білок і скільки її міститься в гороховому протеїні, згідно з Міжнародним товариством спортивного харчування.
Амінокислоти |
Гороховий протеїн, г на 100 г |
Сироватковий протеїн, г на 100 г |
Аланін |
3.3 |
4.1 |
6.6 |
2.1 |
|
Аспарагінова кислота |
8.9 |
8.7 |
Глютамінова кислота |
13.2 |
13.9 |
3.1 |
1.5 |
|
Гістидин |
1.9 |
1.5 |
Ізолейцин |
3.7 |
4.9 |
Лейцин |
6.4 |
8.6 |
5.7 |
7.2 |
|
Валін |
4.0 |
4.6 |
Цистин |
0.8 |
1.9 |
Фенілаланін |
4.2 |
2.6 |
Метіонін |
0.8 |
1.6 |
Пролін |
3.4 |
4.7 |
Серин |
3.9 |
4.2 |
Треонін |
2.8 |
5.7 |
0.7 |
1.5 |
|
3.1 |
2.8 |
З таблиці можна переконатися, що деяких амінокислот у гороховому протеїні навіть більше, ніж у сироватковому, зокрема аргініну, аспарагінової кислоти, гліцину, гістидину, фенілаланіну й тирозину.
Як приймати гороховий протеїн
Найчастіше гороховий протеїн приймають у спортивних цілях - для нарощування м'язової маси, схуднення, для поповнення повного амінокислотного профілю, комбінуючи білок з іншими джерелами білка - тваринного або рослинного походження (гороховий або соєвий протеїн).
Гороховий протеїн здебільшого представлений у порошковій формі, яку можна з'єднувати з водою, смузі, додавати до страв, салатів, каш, роблячи свій раціон багатшим і різноманітнішим. Протеїн можна купити в готовому вигляді, а можна приготувати самостійно, протерши жовтий горошок у блендері, і просіявши його через сито.
Зазвичай 2-4 столові ложки буде достатньо для додавання в смузі, залежно від ваших потреб у білку і смакових уподобань. Ви також можете використовувати його у випічці, трохи замінивши борошно гороховим білком. Те ж саме можна зробити і з млинцями або вафлями. Його також можна додавати в супи або соуси як згущувач.
Також гороховий протеїн можна комбінувати з іншими протеїновими сумішами для приготування комплексного протеїнового коктейлю. Важливо пам'ятати, що білок правильно отримувати 50% з раціону, інші 50% - з дієтичних добавок або спортивного харчування.
Застосування горохового протеїну вегетаріанцями та веганами
Найкраще застосування горохового протеїну - це приготування білкового коктейлю. Можна обмежитися тільки водою і протеїном, але можна спробувати поєднати гороховий білок зі смузі. У результаті виходить ситний напій для нарощування м'язової маси або спалювання жиру в комплексі з фізичними навантаженнями.
Гороховий протеїн чудово поєднується як з першими (овочевими супами), так і другими стравами (гарнірами, пастами), не виняток - приготування випічки, корисних солодощів:
-
Оладки з гороховим протеїном.
-
Морозиво з протеїном, бананом, кокосовим молочком і стевією або кленовим сиропом.
-
Кульки з гороховим протеїном, мигдальним борошном і арахісовою пастою.
-
Горохове печиво з родзинками.
-
Печиво з гороховим протеїном, рослинним молоком, какао, бананом і мигдальним маслом.
-
Банановий хліб на основі горохового протеїну.
-
Безглютенові кекси.
Оптимальним дозуванням вважається 1,5 г на 1 кілограм ваги. Спортсменам, які готуються до змагань, рекомендовано збільшити дозу до 2 г. Не рекомендується приймати понад 5 г ,тоді гороховий протеїн шкоду нестиме для організму.
Який протеїн краще сироватковий або гороховий?
На сьогодні гороховий протеїн виявився однією з гідних альтернатив протеїну тваринного походження. Насамперед через веганський або вегетаріанський спосіб життя, по-друге, гороховий протеїн не містить алергенів і не викликає неприємних симптомів алергії. Оскільки білок вільний від лактози, то його легко приймати тим, хто не переносить лактозу. Також корисний для людей із проблемами травлення, зокрема тих, хто страждає від здуття живота.
Він містить непоганий амінокислотний профіль (практично повний, не враховуючи мінімальні показники метіоніну), і деяких амінокислот у ньому навіть більше, ніж у сироватковому - аргініну, аспарагінової кислоти, гліцину, гістидину, фенілаланіну та тирозину. Білок гороху також дуже багатий на залізо порівняно з іншими білками рослинного походження, хоча зазвичай він менш засвоюється, ніж залізо, що міститься в білках тваринного походження.
Що стосується сироваткового протеїну, то він має такі переваги для організму людини:
-
містить більше грамів протеїну на порцію - до 25 г на порцію (гороховий - до 21 г);
-
містить значну кількість усіх дев'яти незамінних амінокислот;
-
має високий вміст лейцину, що швидко засвоюється організмом і значно стимулює синтез м'язового протеїну;
-
вирізняється приємним смаком.
Визначає найкращий протеїн спосіб життя, наявність алергічних реакцій, індивідуальна непереносимість, спортивні цілі, ціна, якість інгредієнтів, наявність сертифікатів. Загалом, кожен для себе вибирає продукт, який максимально відповідатиме його запитам. Якщо ви веган або вегетаріанець, маєте лактозну непереносимість, то краще віддати перевагу гороховому протеїну. Якщо у вас немає алергічних реакцій, то сміливо можна купувати сироватковий білок або можете білки комбінувати, створюючи комплексні протеїни для схуднення, нарощування м'язової маси, формування рельєфності тіла.
Під час вибору горохового або рисового протеїну рекомендується купувати білки різного ступеня очищення, без додаткових ароматизаторів, із сертифікатами якості та реальними відгуками клієнтів. І найголовніше - поєднуйте дієтичну добавку зі здоровим збалансованим харчуванням, щоб отримати максимальну користь.
Топ найкращих виробників горохового протеїну
Компанії, що виробляють гороховий протеїн, є одним з основних сегментів, орієнтованих на формування більш здорового способу життя споживачів. Таку популярність викликала обізнаність людей про ризики, пов'язані зі споживанням червоного і переробленого м'яса, включно з раком та іншими хронічними захворюваннями. Спираючись на свіжі дані verifiedmarketresearch.com, найпопулярнішими компаніями з виробництва горохового протеїну 2021 року визнано:
-
Французька компанія Roquette - лідер у виробництві рослинних білків.
-
Ingredion Incorporated - американська компанія, одна з найнадійніших із виробництва горохового протеїну.
-
Kerry Group - ірландський бренд із виробництва білків із гороху.
-
Відома компанія дієтичних добавок і вітамінів Now Foods теж зарекомендувала себе як надійний виробник із сертифікатом сертифікат GMP.
-
Каліфорнійська компанія Axiom Foods - виробник горохового протеїну та білка з коричневого рису за доступними цінами для споживачів і якісними інгредієнтами.
-
Компанія Burcon Nutrascience - канадська дослідницька компанія з розробки передових технологій екстракції та очищення горохового білка.
-
Ірландська компанія Glanbia Plc.
-
Бельгійський бренд Cosucra.
-
Французький бренд Sotexpro з унікальним досвідом у галузі виробництва бобових і переробки їх в інгредієнти.
-
Американська компанія Farbest Brands - виробник сертифікованих продуктів здорового харчування.
На сайті Djini також ви можете купити гороховий протеїн від таких популярних брендів як:
-
BioTech, у фасуванні 500 і 2000 г зі смаком банана;
-
OLIMP, комплексний протеїн з гарбузового насіння, горохового протеїну і рису з нейтральним смаком у фасовці 500 г, якого вистачить на 17-18 прийомів;
-
OstroVit, власне чистий гороховий протеїн або суміш рослинних білків, серед яких гороховий, гарбузовий, соєвий ізолят протеїну у фасуванні 700 г;
-
MST, ізолят горохового протеїну у фасовці 510 г з приємним ванільним смаком, якщо вам не подобається натуральний смак.
Вартість горохового протеїну становить від 365 гривень за 700 г до 1565 гривень за 2000 г.