Що таке рослинний протеїн

Рослинний протеїн для набору маси отримують шляхом зменшення або видалення з рослинних матеріалів деяких основних небілкових компонентів (води, олії, крохмалю, інших вуглеводів) таким чином, щоб вміст білка становив 40% (у перерахунку на суху вагу) або більше. Він користується популярністю серед людей, які дотримуються веганської дієти, за якої немає місця продуктам тваринного походження, рибі, яйцям. Ця дієта нерідко поширюється і на повсякденне життя, коли люди заперечують вбивство тварин для шуб, одягу.

Рослинний протеїн можна отримати з будь-якого овоча, але порівняно з білком молочного походження, перший має не повний амінокислотний профіль. Його можна отримати, але для цього знадобитися комбінувати кілька видів рослинного білка, де та чи інша амінокислота переважає.

Протеїни: загальні відомості

  • Білок - структурний компонент нашого організму, який бере участь у поділі клітин, загоєнні, регенерації, рості та їхньому розмноженні.

  • До 20% нашого тіла припадає на білки.

  • Тривалість життя білків становить близько 2 днів, тому в організм вони мають надходити постійно. Людський організм не здатен довго зберігати білки.

  • Волосся і наші нігті складаються з білка кератину.

  • Людський організм налічує понад 100 000 різних типів білка.

  • 1 г білка в організмі дорівнює 4 калоріям.

  • Засвоєння білка може бути ускладнене за рахунок дефіциту трипсиногену, синдрому Хартнупа, муковісцидозу.

  • Добова норма білка для дорослої людини становить 55 г, половину з яких можна отримати з їжі, решту - з біологічно активних добавок.

  • Усі 9 незамінних амінокислот можна отримати, якщо додати в раціон кіноа, м'ясо, рибу, молочні продукти, яйця, гречку, насіння конопель і чіа, спіруліну, сир тофу.

  • Білок насичує організм і блокує тривало відчуття голоду.

  • Білок важливий для набору м'язової маси, тому активно застосовується в спортивному харчуванні.

  • Без білка альбуміну людський організм би опух.

  • Найвищий вміст білка зосереджено в сирі пармезан, жовтоперому тунці, гарбузовому насінні (гарбузовий протеїн).

  • Глютен - це теж білок, який зосереджений у пшениці та інших зернових.

За деякими даними існує білок Пікачурін, названий на честь покемона Пікачу і білок Sonic Hedgehog, названий на честь Sonic the Hedgehog. А ще курка з'явилася раніше за яйце, адже білок у шкаралупі виробляється тільки куркою, - так було описано в деяких дослідженнях.

З вище перерахованого випливає те, що білок вкрай необхідний для нашого організму і підтримки здоров'я, профілактики захворювань кісток, серця і судин, а також для виконання щоденної фізичної активності.

Чим рослинний протеїн відрізняється від тваринного

Головна відмінність рослинного білка від тваринного в сировині. Якщо рослинний протеїн для схуднення отримують з будь-якого овоча, фрукта, зелені, суперфуду, то тваринний протеїн - з молока, м'яса, риби, яєць. Найкраще організмом засвоюється тваринний протеїн на 90%, рослинний засвоюється на 60-70%, але він багатий на вітаміни, мінерали, клітковину.

Тваринний білок містить усі амінокислоти, зокрема й незамінні - триптофан, валін, лізин, лейцин, метіонін, ізолейцин, треонін, фенілаланін і гістидин, які можна отримати і з різних видів рослинного протеїну.

Переваги рослинного протеїну

Рослинний білої має низку позитивних властивостей для організму людини.

  1. Рослинна дієта дає змогу тривалий час утримувати оптимальну вагу.

  2. Надає профілактику високого артеріального тиску.

  3. Попереджає підвищений рівень холестерину та ризик розвитку цукрового діабету 2 типу.

  4. Фітохімічні речовини рослин блокують дію вільних радикалів і як результат надають профілактику онкозахворювань.

  5. Сприяє підтримці м'язової маси.

  6. Містить корисну розчинну та нерозчинну клітковину, до якої входять вітаміни, мінерали, антиоксиданти, що допомагає довго залишатися ситим і нормалізує травлення.

  7. Покращує процес обміну речовин.

  8. Рослинні білки не містять гормонів і антибіотиків, як тваринні білки, в яких ці речовини можуть бути використані для росту.

  9. Для виробництва рослинних білків необхідно менше ресурсів, тому це важливо для підтримання клімату та довкілля.

Рослинний протеїн: користь

Рослинні білки можуть знизити споживання дієтичного холестерину і насичених жирів.

Часто людина, яка покладається на білки рослинного походження, матиме нижчий індекс маси тіла, нижчий рівень холестерину в крові та нижчий кров'яний тиск, ніж його або її хижі друзі.

Проте люди, які вживають виключно овочі, бобові та горіхи для щоденного споживання білка, повинні знати, що далеко не всі овочі містять усі дев'ять амінокислот. З цієї причини рослинні або рослинні білки називають неповними білками.

Є деякі винятки з цього правила, такі як соя, лобода і насіння конопель. Згідно з позиційним документом Американської дієтичної асоціації щодо вегетаріанської дієти, вживання в їжу низки рослинних білків протягом дня може підтримувати збалансований рівень азоту (міра білка) в організмі. Іншими словами, ви можете їсти джерела додаткових рослинних білків протягом дня замість того, щоб комбінувати продукти, щоб створювати повноцінні білки під час кожного прийому їжі.

Рослинний протеїн: шкода

Мінус рослинного білка в тому, що він провокує дефіцит вітаміну D3, В12, цинку, гемозаліза і докозагексаєнової кислоти (ДГК).

Ці нутрієнти важливі для оптимального рівня гемоглобіну в крові, підтримання щільності кісток, нігтів, для швидкого загоєння ран і відновлення організму після перенесених захворювань, після хірургічних втручань.

Види рослинного протеїну, в яких продуктах міститься

Існує достаток рослинного білка, оскільки протеїн містять усі рослини, фрукти, овочі, суперфуди, єдине - вони відрізняються концентрацією білка. Їх часто обирають спортсмени-вегани або ті, хто дотримується концепції біохакінгу. Поєднуючи кілька видів, спортсменам вдається підвищити біологічну цінність білка й отримати весь амінокислотний профіль.

Соєвий протеїн

Білок сої має всі амінокислоти - замінні та незамінні. Ізоляти соєвого білка можуть бути корисними під час або відразу після дієти. Соєвий білок може позитивно впливати на рівень гормонів щитоподібної залози і, таким чином, збільшувати метаболічну активність. За деякими даними біологічна цінність соєвого протеїну прирівнюється до казеїну - молочного білка повільного засвоєння, але швидкість перетравлення стрімкіша, ніж у казеїну, який може до 6-8 перетравлюватися.

Соєвий протеїн дуже корисний для жіночого організму, оскільки є джерелом двох жіночих гормонів - фітоестрогену і даїдзеїну, які полегшують симптоми менопаузи, покращують настрій.

Але деякі харчові добавки на основі сої можуть містити і ГМО, тому перш ніж купувати їх, зверніть увагу на джерело сої, чи є в ній ГМО.

Гороховий протеїн

Протеїн із гороху також має високу біологічну цінність, що дорівнює 78%, але, на жаль, сірковмісних амінокислот цистеїну і метіоніну в ньому недостатньо. Для отримання цих амінокислот, гороховий протеїн рекомендується комбінувати з рисовим білком, багатим на ці сполуки. Гороховий протеїн має достатньо лізину, якого бракує в рисовому протеїні.

Активно застосовується для нарощування м'язової маси та спалювання підшкірного жиру, тому його можна рекомендувати не тільки веганам, а й спортсменам, які завжди приймали білки тваринного походження для рельєфності тіла.

Соняшниковий протеїн

Соняшниковий протеїн - це ще один вид веганського протеїну, який містить вітаміни групи В, олеїнову кислоту, вважається джерелом омега-9. Одна склянка соняшникового протеїну містить 13 г чистого білка, вважається низькокалорійним продуктом, який підходить для зниження ваги. Також є джерелом ВСАА - амінокислот із розгалуженими ланцюгами, потрібних для нарощування м'язової маси. Магній у складі білка - це ще одна перевага для спортсменів, адже допомагає розслабляти напружені м'язи і відновлює для підкорення нових спортивних результатів.

Для шкіри соняшниковий білок теж корисний, бо захищає її від ультрафіолетового випромінювання, живить, підтримує гідроліпідний баланс, перешкоджає пересиханню шкіри і лущенню. Користь у ньому знайдуть і алергіки, адже соняшник - рідкісний провокатор алергічних реакцій.

Вівсяний протеїн

Вівсяне зерно, з якого отримано вівсяний протеїн, містить значну кількість незамінних амінокислот, особливо лейцин, ізолейцин і валін з розгалуженим ланцюгом амінокислот, що є важливими для росту і відновлення м'язів у людей будь-якого віку. Білок вівса містить більше триптофану, ніж білок гороху; більше валіну, ніж у соєвому білку; більше незамінних амінокислот, ніж пшеничний білок. Відрізняється чудовим смаком порівняно з іншими ізольованими рослинними білками.

Вівсяний protein містить марганець, фосфор, магній, мідь, залізо, цинк, фолієву кислоту, тіамін, пантотенову кислоту, але найголовніше - в ньому багато антиоксидантів авенантрамідів, які регулюють високий артеріальний тиск, розширюють судини та покращують кровотік. Бета-глюкани в складі вівсяного протеїну знижують рівень поганого холестерину, сприяють розмноженню корисної мікрофлори кишківника, тривалому відчуттю ситості.

Рисовий протеїн

Рисовий білок виробляється з цільного рисового зерна, досить смачний і поживний. Він складається здебільшого з вуглеводів, які надають йому калорійності, а паросткам - сили для проростання. Білок рису містить натуральний бета-каротин, вітамін B1 (тіамін), вітамін B2 (рибофлавін), вітамін B3 (ніацин), вітамін B5 (пантотенова кислота), вітамін B6 (піридоксин), вітамін C (аскорбінова кислота), вітамін D, вітамін E, фолієву кислоту, біотин, холін та інозитол. Останні два, крім іншого, захищають печінку і беруть участь у регулюванні рівня холестерину. Також містить натуральний кальцій, калій, магній, фосфор, залізо, цинк, марганець, мідь, йод та інші мікроелементи в біодоступній якості. Амінокислотний склад оптимальних білків рису більш ніж на 98% аналогічний грудному молоку людини.

Особливо предостатньо в рисовому протеїні вітаміну Е в натуральній формі.

Він працює як потужний антиоксидант і перехоплює всі тисячі атак вільних радикалів, перш ніж вони зможуть пошкодити наші клітини. Наприклад, вікові плями, бліда шкіра і погана концентрація уваги можуть вказувати на дефіцит вітаміну E.

Останнім часом рисовий протеїн дуже популярний серед спортсменів, оскільки не провокує алергічних реакцій і є повноцінною заміною сумнівному соєвому білку, який може містити ГМО. Для отримання неперевершено рисового смаку, білок можна комбінувати з улюбленими смузі, коктейлями, соками, супами, йогуртом або навіть морозивом.

Конопляний протеїн

Білок конопель настільки цінний, що людина може їсти тільки конопляний білок протягом багатьох місяців, не виявляючи жодного дефіциту поживних речовин. Це пов'язано не тільки з повним амінокислотним профілем конопляного білка, який є таким оптимальним для людини, а й з його ідеальним набором жирних кислот і високим вмістом мінералів, вітамінів. Так одна порція конопляного протеїну містить до 25 г чистого білка з повним амінокислотним профілем. Зокрема, більш ніж достатньо амінокислоти L-аргініну, яка здатна поліпшити кровообіг, врегулювати високий артеріальний тиск.

Складаючись із 35% альбуміну, конопляний протеїн можна прирівняти до яєчного білка. Він легко засвоюється і містить багато антиоксидантів, які борються з процесами окислення в нашому організмі. Також є джерелом глобуліну, який відповідає за формування резистентності організму до різних вірусних та інфекційних захворювань.

Протеїн з конопель містить оптимальне співвідношення омега-3 і омега-6 кислот важливих для здоров'я серця і судин, профілактики захворювань репродуктивної системи жінок, а також для профілактики запальних процесів.

Відмінно конопляний протеїн поєднується з мигдальним молоком, соками, може сміливо замінити пшеничне борошно.

Протеїн зі спіруліни

Спіруліна - це один із головних суперфудів 21 століття, який містить 70% високоякісного рослинного білка, ненасичених жирних кислот омега-6, вітамінів A, B12, D, мінералів кальцію, міді, хрому, калію, цинку, але передусім заліза, пігменти хлорофіл, бета-каротин і фікоціанін, травні ферменти. Завдяки такому багатому складу, протеїн зі спіруліни забезпечує антиоксидантний захист організму, постачає клітини киснем і сприяє зростанню м'язів, регулює здоровий рівень гемоглобіну, розщеплює токсини та виводить їх з організму, насичує організм і пригнічує відчуття голоду.

Спіруліна - це 100% натуральний продукт, який не має побічних ефектів і токсичності та не допускає передозування. Його переваги можуть принести користь кожному: літнім людям, дітям, спортсменам, вагітним жінкам (після консультації з лікарем), пацієнтам, які проходять важке лікування, хочуть знизити споживання тваринних білків (вегетаріанська або веганська дієта).

На початку прийому протеїну зі спіруліни потрібно починати з малих доз і поступово їх збільшувати. Від 1 г у перші кілька тижнів до 3 г, що є оптимальною і достатньою дозою, рекомендованою для більшості споживачів. Спортсмени, які готуються до високих фізичних навантажень, можуть збільшити дозу до 8-10 г на день. Оскільки спіруліна має стимулювальну дію, її слід вживати вранці та опівдні до їди або під час їди. Щоб зберегти дію інгредієнтів, спіруліну слід захищати від світла і тепла, ніколи не нагрівати безпосередньо.

Як приймати рослинний протеїн

Оскільки рослинний протеїн набагато повільніше засвоюється, ніж протеїн тваринного походження, його рекомендується вживати 3-4 рази на день: після сніданку (через 20 хвилин), після обіду, після фізичних вправ або перекусу і перед сном. Така комбінація дасть змогу наростити м'язову масу.

Якщо необхідно приймати рослинний протеїн для схуднення, то рекомендується прийом розбити на 2 рази: одразу ж після сніданку і після тренування.

Щоб зробити прийом максимально приємним, у протеїн можна додавати фрукти, сухофрукти, горіхи, змішувати з соками, смузі, коктейлями. Для забезпечення повного амінокислотного профілю рекомендується комбінувати кілька рослинних протеїнів: гороховий або соєвий протеїн, спіруліну з вівсяним протеїном, гороховий з рисовим.

Який рослинний протеїн кращий

Найкращий рослинний протеїн - це той, що є максимально поживним і містить усі необхідні амінокислоти, вітаміни та мінерали, яких на щоденній основі потребує наш організм. Звісно, краще засвоюватиметься білок тваринного походження, але він не всім підходить у зв'язку з хронічними хворобами, ідеологічними уподобаннями. Але заміною може стати рослинний білок у вигляді свіжих фруктів, овочів, горіхів, суперфудів, біологічно активних добавок, спортивного харчування. Головне пам'ятати, що половину білків від денної норми потрібно отримувати з продуктів харчування, а решту можна компенсувати за рахунок БАД.

Де купити рослинний протеїн

Рослинний протеїн представлений на сайті здорового і правильного харчування Джині. Величезний вибір вівсяного протеїну, рисового, горохового, протеїну з кіноа, квасолі, протеїн з насіння Чіа, ягід годжі та асаї у формі ізоляту, яка зберігає до 80-90% чистого протеїну. Купити рослинний протеїн можна за вигідними цінами - від 260 гривень за 1 кілограм від популярних американських виробників MyProtein, Biotech, Naturade з доставкою по всій Україні. Весь товар оригінальний, з детальним описом, фото і реальними відгуками наших клієнтів.

Також Djini пропонує спробувати багатокомпонентні протеїнові добавки для нарощування м'язової маси і спалювання підшкірного жиру.